Kinderen van ouders die depressie- of angstklachten hebben zouden tussen de twee tot zes keer meer kans hebben op vergelijkbare klachten. Dat blijkt uit een onderzoek van psychologe Evin Aktar, promovenda aan de Universiteit van Amsterdam. Dat meldt NU.nl.
De psychologe vindt het nog te vroeg om vast te stellen welke kinderen een vergelijkbare stoornis als hun ouders krijgen. “Maar je kunt op basis van bepaald gedrag, zoals ontwijkend gedrag, wel constateren of zij een verhoogde kans hebben om het later te ontwikkelen”, zegt Aktar.
Tijdens de studie keek Aktar naar reacties van kinderen tussen de 1 en 2,5 jaar oud op onbekende situaties. Ook keek ze naar de reacties op vreemde mensen en nieuw speelgoed. Kinderen die zelf al voorzichtige of angstige persoonlijkheidstrekjes hebben, vertonen vaker vermijdend gedrag als hun ouder ook angst laat zien. Kinderen met open en onderzoekende persoonlijkheden bleken minder gevoelig voor de emoties van hun ouders.
De onderzoekster vindt het nog lastig vast te stellen of de onderzochte kinderen van nature angstig zijn of alleen omdat een ouder dat is. Volgens haar hangt het ook af van het karakter van het kind: “Variaties binnen een gezin kunnen groot zijn, biologische broers en zussen kunnen totaal verschillende karakters hebben.” Wel concludeerde ze dat moeders vaker invloed hebben op de expressie van hun kind. Ze denkt dat het onder andere komt doordat vrouwen meer uitbundig lachen als ze met hun kind praten. Bij mannen verandert de mimiek minder, waardoor ook het gedrag van het kind minder wordt beïnvloed.
©Nationale Zorggids