Normal_ouders_scheiding_gescheiden

Het verplichte ouderschapsplan, die scheidende ouders moeten opstellen, is niet effectief. Dit komt omdat het ouderschapsplan te soepel wordt toegepast en nauwelijks leidt tot minder juridische conflicten. Dat concludeert Marit Tomassen-Van der Lans in haar proefschrift, waarop ze 18 mei aan de Vrije Universiteit Amsterdam op promoveert.

Volgens de onderzoekster lijkt het ouderschapsplan niet zo verplicht te zijn als bij de invoering werd beoogd. De rechter heeft slechts beperkte mogelijkheden om ouders aan te zetten om een ouderschapsplan op te stellen als zij dat niet hebben gedaan. Hoewel het een voorwaarde is om te mogen scheiden, wijzen rechters zelden een scheidingsverzoek af als ze de ouders geen plan hebben opgesteld.

Tomassen-Ver der Lans vindt dat het ouderschapsplan niet meer als voorwaarde van een scheiding moet gelden en stelt een alternatief voor. “Je zou ouders die willen scheiden kunnen verplichten om een voorlichtingsbijeenkomst bij te wonen over de risico’s van een scheiding voor hun kinderen en het belang van het samen opstellen van een ouderschapsplan. Ouders die dan geen gezamenlijk plan opstellen kun je verplichten om met een mediator te praten, die hen dan probeert te overtuigen alsnog een ouderschapsplan op te stellen”, aldus de onderzoekster. 

© Nationale Zorggids