Voor mannen die in hun jeugd een goede conditie hebben is de kans dat ze later in hun leven een hartaanval krijgen kleiner. Dit concluderen Zweedse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift European Heart Journal, zo meldt Nu.nl.
De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 743.498 mannen die tussen 1969 en 1984 in het Zweedse leger zaten. Al deze mannen ondergingen op 18-jarige leeftijd een medische keuring, waarbij bloeddruk, gewicht, lengte en spierkracht werden gemeten. Daarnaast werd de conditie van de deelnemers gemeten met behulp van een fietstest. Op basis van hun maximale vermogen werden de mannen door de onderzoekers in vijf groepen verdeeld: van de slechtste naar de beste conditie.
Alle deelnemers werden in het onderzoek gevolgd tot 1 januari 2011. Gedurende deze periode waren er 7.575 hartaanvallen, wat neerkomt op ongeveer 1.222 hartaanvallen per 100.000 man. Bij het vergelijken van de groepen onderling bleek dat de mannen in de minst fitte groep 2.1 keer meer kans hadden op een hartaanval dan de mannen met de beste conditie.
Van alle deelnemers werd ook een vergelijking gemaakt op basis van de Body Mass Index (BMI). De meest fitte mannen met obesitas hadden alsnog bijna twee keer zoveel kans op een hartaanval als de mannen die slank waren maar een slechte conditie hadden. Vergeleken met slanke mannen uit de meest fitte groep hadden was het risico zelfs vier keer zo groot.
'Onze resultaten suggereren dat een goede conditie in de late adolescentie de kans op een hartaanval later in het leven verkleint', stelt hoofdonderzoeker Peter Nordström. 'Een goede conditie lijkt echter niet te kunnen compenseren voor overgewicht of obesitas als het om het risico op een hartaanval gaat.'
© Nationale Zorggids