Tien- tot vijftienduizend kinderen per jaar verlaten de basisschool zonder zwemdiploma. Door de toename van kinderen van werknemers uit Oost-Europa en andere niet-Nederlanders lijkt dat aantal omhoog te gaan. Dat meldt de Volkskrant.
Directeur Andre de Jeu van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) vermoedt dat veel mensen uit Oost-Europa niet overtuigd zijn van de noodzaak van zwemlessen omdat ze niet uit een zwemcultuur komen. Tegelijkertijd daalt het percentage gemeenten dat schoolzwemmen aanbiedt. In 1991 gaf 90 procent van de scholen zwemles. In 2012 werd nog slechts door 42 procent van de gemeenten schoolzwemmen aangeboden aan scholen. Lang niet iedere basisschool maakt gebruik van het aanbod.
Volgens het VSG lijken vooral de zwemdiploma's B en C aan populariteit te verliezen. De vereniging vindt dat ieder kind dat de basisschool verlaat in het bezit moet zijn van een zwemdiploma. Verdrinkingsdeskundige Joost Bierens: 'Maar met diploma A en B ben je er niet. Schoolzwemmen is cruciaal in het onderhouden en verder ontwikkelen van de zwemvaardigheden. Eigenlijk zou ieder kind diploma C ook nog moeten halen.'
In de afgelopen dagen zijn vijf Polen in Nederland verdronken. Ook elders zijn door de warme zomer meer zwemdoden dan in andere jaren.
© Nationale Zorggids