4 juli 2019 om 11:14
< 1 min lezen

Verdrinkingsgevaar vooral hoog bij dreumesen en peuters

Kinderen tot vier jaar lopen het meeste risico om te verdrinken in en rondom huis. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut en Veiligheid NL. Het is het eerste grote onderzoek naar het aantal (bijna) verdrinkingen, waarbij per leeftijd werd bekeken hoe vaak de groep (bijna) verdronk. Daarbij is gekeken naar het aantal ziekenhuisbezoeken direct nadat de persoon enige tijd onder water bleef. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Sinds 2010 kwamen 1.825 mensen naar het ziekenhuis na een incident van bijna verdrinken, waarvan 10 procent uiteindelijk overleed. Door analyse van de dossiers bleek dat vooral dreumesen en peuters een grote kans lopen op verdrinking. Bij de 1- en 2-jarigen ging het vaak om incidenten in en rondom het huis. Het kan dan gaan om een badje wat nog vol water in de tuin stond, een vijver of sloot waar het kind buiten toezicht in viel.

‘Even weggelopen’

“Betrokkenen gaven aan dat ze even wegliepen en hun kind uit het oog verloren toen het in het water raakte”, zegt Dorine Collard, onderzoekster bij het Mulier Instituut. Verdrinking is dan ook één van de meest voorkomende doodsoorzaken onder jonge kinderen. Ouders worden gewaarschuwd voor de ernstige risico’s als zij even hun kind uit het oog verliezen. Hen wordt aangeraden altijd naast hun kind te blijven, op een afstand dat ze op ieder moment hun kind kunnen aanraken. Ook moet er goed worden afgesproken wie er op het kind let, als er een groep is met meerdere volwassenen. Daarnaast moet het kinderen onmogelijk worden gemaakt om zonder toezicht bij water/bad in de buurt te komen.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Voedselallergieën beter te diagnosticeren dankzij nieuwe inzichten

    27 december 2024 om 13:19
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16