Op 29 november organiseert Stichting Life Goals bij de KNVB in Zeist een bijeenkomst voor uitvoerders van sociale sportinitiatieven. De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die maatschappelijke impact wil maken door middel van sport en heeft als doel om de mentale gezondheid van Nederland te verbeteren. Life Goals heeft hiervoor budget beschikbaar. Dat meldt ANP Expert.
Life Goals zet sinds 2010 sportprojecten op voor kwetsbare mensen. Ze hielpen duizenden mensen met een lage sociaaleconomische status via sport weer letterlijk en figuurlijk in beweging. Denk hierbij aan statushouders, mensen met psychiatrische problemen en vroegtijdig schoolverlaters. Ook organiseerden zij het WK straatvoetbal voor daklozen in Amsterdam en de European Life Goals Games in Utrecht.
Ondanks de mooie resultaten van hun projecten neemt het aantal kwetsbare mensen toe. Zeker als je kijkt naar de mentale gezondheid van Nederlanders. Er zijn ellenlange wachtrijen bij de gezondheidszorg en er kampen meer volwassenen en jongeren met suïcidale gedachten. Ruim 840.000 jongeren en één op de vijf volwassen heeft één of meerdere psychische aandoeningen. Tijd voor actie dus. Juist met sociale sportinitiatieven krijgen mensen zowel mentaal als fysiek een boost.
Niet meer vastlopen in het systeem
Directeur Arne de Groote vertelt: “We organiseren de bijeenkomst op 29 november om over Life Goals te vertellen en in contact te komen met andere partijen die al iets met maatschappelijke sport doen. We willen hen graag ondersteunen. Zo kunnen we mensen helpen die vastlopen in het systeem. Wij hebben de middelen, de expertise en het netwerk en kunnen door samen te werken een superlokaal netwerk opbouwen nog meer impact gaan maken. Op die manier willen we met sportprojecten bijdragen aan het verbeteren van de mentale gezondheid in Nederland.”
Lees ook: Ex-psychiater Bram Bakker: "Er is een last van mijn schouders gevallen"
Sporten om de wachtrijen te verkorten
Bram Bakker is aanwezig als inhoudelijke spreker bij de bijeenkomst. Hij vertelt ons meer over hoe sport bij kan dragen aan de mentale gezondheid van mensen en het verkorten van de wachttijden. “Het landelijk gemiddelde van de wachttijd voor een GZZ-behandeling is negen maanden. Er staan 60.000 volwassenen op de wachtlijst. Al die mensen kunnen vandaag beginnen met bewegen. Als je negen maanden met mensen gaat bewegen, zal een substantieel deel van de wachtende zeggen: laat die behandeling maar zitten.”
Door: Nationale Zorggids