Grenzen bewaken en grenzen verleggen is voor iederéén lastig. Maar voor mensen met autisme is het nog ingewikkelder. Zij hebben immers een andere informatieverwerking, waardoor ze eerder overprikkeld raken. Hun naasten kunnen ook overbelast raken, omdat ze hier voortdurend rekening mee moeten houden en ondersteuning moeten bieden. In de Autismeweek wordt er daarom stilgestaan bij het thema Grenzen. De Autismeweek begint op 2 april, Wereld Autisme Dag, en wordt 9 april afgesloten met het NVA Autismecongres. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).
Ouders van kinderen met autisme ervaren vaak meer stress. Dit kan voor serieuze lichamelijke klachten zorgen. Het gaat niet om onschuldige stress, maar om chronische stress die zelfs de levensduur kan verkorten. Uit onderzoek blijkt dat moeders van een kind met autisme een hogere sterfte hebben in vergelijking tot andere moeders. Wietske Ester en Margot Spelbrink vertellen hierover op het congres.
Autistische burn-out
Ook mensen met autisme hebben een kortere levensverwachting dan mensen zonder autisme. Vijftig procent van de mensen met autisme heeft daarnaast psychische problemen, zoals depressie, dwanghandelingen of een burn-out. Zij zijn langdurig over hun eigen grenzen gegaan. Onderzoeker Annelies Spek zal tijdens het congres ingaan op de autistische burn-out.
Reden genoeg voor de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) om te blijven streven naar een autismevriendelijke maatschappij. Daarom reikt de NVA in de Autismeweek de jaarlijkse Autismevriendelijkheidsprijzen uit. Al ruim veertig jaar zet de NVA zich in voor mensen met autisme en hun naasten. De vereniging biedt kennis & informatie, belangenbehartiging en lotgenotencontact in het hele land. Ook organiseert de NVA jaarlijks een autismecongres, met daarin zowel de nieuwste wetenschappelijke inzichten als ervaringsverhalen. Kijk voor meer info op http://autisme.nl.
Autismeweek
In alle regio’s van het land worden activiteiten georganiseerd rondom de Autismeweek. Kijk voor meer info op autismeweek.nl.
Door: Nationale Zorggids