Om verslavingsproblemen te verminderen, zou er meer aandacht moeten komen voor het gebruik van alcohol. Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) stelt dat er nu vooral aandacht is op het gebruik van harddrugs, terwijl de grootste verslaving om alcohol gaat. Door daar breder op in te zetten, kan het aantal mensen met een alcoholverslaving mogelijk omlaag. Dit meldt Leeuwarder Courant.
Rob Otten, preventiefunctionaris bij VNN, ziet in ongeveer 80 procent van de verslavingen dat het gaat om alcohol. Terwijl dit eenvoudig en goedkoop verkrijgbaar is voor een groot deel van de mensen. “Drank is niet uit de cultuur weg te halen. Het zit erin gebakken.”
Verdovende stof in de hersenen
De gebruikers van harddrugs zouden eigenlijk naar verhouding maar een klein gedeelte omvatten. Zij gebruiken een veel kleinere en precieze dosis, wat bij alcohol niet het geval is. Alcohol leidt tot de aanmaak van een verdovende stof in de hersenen. Diezelfde stof zou ook de normen en waarden verdoven. Dit is volgens Otten een verklaring waarom alcohol in een sociale setting veel problemen zoals agressie kan veroorzaken. Agressie onder gebruikers van xtc is vele malen kleiner.
Minimumleeftijd alcohol omhoog
De preventiefunctionaris ziet een verschil in leeftijd waarop mensen alcohol gaan drinken en spreekt positief daarover. De leeftijd waarop een kind voor het eerst alcohol is gaan drinken, is verhoogd. Tien jaar geleden was dit op de leeftijd van 13 jaar al normaal. “Die zit nu nog niet op achttien, maar kinderen zijn wel ouder als ze beginnen.” Later beginnen met het drinken van alcohol leidt er toe dat iemand er vaak ook verstandiger mee om kan gaan. Ook worden ouders steeds strenger en heeft de overheid de minimum leeftijd voor alcohol verhoogd met de campagne NIX18.
Door: Nationale Zorggids