Vandaag wordt definitief bekend gemaakt welke gemeenten meedoen aan de proef met staatswiet. In dit project dat in 2021 van start gaat, krijgen tien gemeenten de kans om wiet op een officiële en legale manier in te kopen en met een hogere hoeveelheid thc aan klanten te verkopen. Door de proef moet blijken of het gebruik van cannabis uit de criminaliteit gehaald kan worden en wat de gezondheidseffecten zijn. Dit meldt RTL Nieuws.
Het proces om staatswiet in te voeren loopt al langer en gemeenten konden zich als kandidaat inschrijven. Slechts 26 gemeenten deden dit. Mogelijk komt dit door de eisen die gesteld worden aan deelnemende gemeenten. Zo moeten alle coffeeshops in de gemeente mee doen aan de proef, iets wat voor de vier grootste steden in het land niet haalbaar was. Andere gemeenten zien de proef juist als een positieve manier om legale wietteelt te onderzoeken. In Arnhem werd al jaren op zo’n proef gestuurd door de gemeenteraad.
Minder pesticides op wietplant
Met de teelt van wiet in deze speciale setting moet onder andere voorkomen worden dat een onbekende hoeveelheid pesticides op de planten gespoten wordt, wat de gebruiker binnen kan krijgen. Ook wordt de wiet die nu illegaal wordt ingekocht niet getest. De proef met staatswiet moet meer controle bieden. Coffeeshops mogen bovendien een grotere hoeveelheid voorraad hebben en er is geen maximum aan thc, de werkzame stof in cannabis.
Lijst is uitgelekt
Hoewel vandaag pas officieel bekend wordt gemaakt welke gemeenten mee gaan doen, is al een lijst uitgelekt. Het zou gaan om de gemeenten Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad. De commissie die de deelnemende gemeenten kiest, legt hun advies daarvoor voor aan minister Grapperhaus van Justitie ven Veiligheid en minister Bruins van Medische Zorg. Zij zullen het advies van de commissie overnemen en de gemeenten definitief laten deelnemen aan de proef met staatswiet.
Door: Nationale Zorggids