De zaak rondom een natuurgenezeres die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de dood van diverse patiënten, loopt al enkele jaren. Zij behandelt drugsverslaafden namelijk met ibogaïne, een afkickmiddel dat het verlangen naar drugs compleet zou laten verdwijnen. Echter zorgt het bij mensen met hartproblemen of psychiatrische stoornissen voor ernstige bijwerkingen. Het is niet zonder reden dat het middel zo omstreden is. Maar wat is ibogaïne nu eigenlijk en waarom gebruikt deze natuurgenezeres het nog steeds, ondanks de doden die erdoor zijn gevallen?
Toen de vrouw in 2015 voor de rechter stond, kreeg ze een celstraf van 141 dagen opgelegd, waarvan een maand voorwaardelijk. Ze liet mensen na een behandeling met ibogaïne achter in hulpeloze toestand. Daarnaast overtrad ze de Geneesmiddelen- en Opiumwet. Eén patiënt brak na behandeling al zijn botten omdat hij dacht dat hij kon vliegen, een ander kreeg een hartaanval en weer een ander overleed toen hij compleet verward op de A2 liep. Daar schepte een vrachtwagen hem.
Na haar veroordeling heropende de vrouw – die geen medische opleiding heeft gevolgd – haar afkickpraktijk. Begin 2017 behandelde ze een 49-jarige Zweedse vrouw, maar vertelde haar niet over de levensbedreigende bijwerkingen. De vrouw werd onwel. Hoewel de genezeres wel een ambulance belde, vertelde ze het ambulancepersoneel niet over het gebruik van ibogaïne. De patiënte kwam later in het ziekenhuis te overlijden. Momenteel staat ze terecht voor haar betrokkenheid bij de dood van deze vrouw.
Wat is ibogaïne?
Ibogaïne is afkomstig uit de wortels van de plant Iboga. Een struik die groeit in West Centraal Afrika. In de jaren zestig werd duidelijk dat ibogaïne mensen van een verslaving kan afhelpen, zo is te lezen op de website van Jellinek. Verslaafden die opiaten gebruikten, waren na het gebruik van ibogaïne vrij van verslaving en ze hadden bovendien geen last van ontwenningsverschijnselen.
De Westerse wereld maakt eigenlijk geen gebruik van ibogaïne als drug. Ook omdat het ernstige bijwerkingen kan veroorzaken. Zo is één van de grootste risico’s van ibogaïne dat het ernstige hartritmestoornissen kan veroorzaken die dodelijk kunnen zijn, zelfs bij lage doses.
Waarom toch ibogaïne gebruiken?
De Nederlandse natuurgenezeres die verslaafden toch behandelt met dit potentieel dodelijke middel, blijft volhouden. Ze stelt dat er geen bewijs is dat ibogaïne de doodsoorzaak is en dat het middel haar patiënten van een verslaving afhelpt. De afgelopen paar jaar heeft zij vijf mensen behandeld. Twee patiënten zijn overleden en een ander raakte ernstig gehandicapt.
Specifiek in de zaak van de Zweedse, stelt ze dat ze helemaal niet aanwezig was op de noodlottige dag. Uit verhoren van andere getuigen blijkt dat de behandeling met ibogaïne altijd in haar aanwezigheid plaatsvond en dat ze daarbij haar patiënten niet monitorde of waarschuwde.
Er zijn in Nederland geen andere zaken bekend van natuurgenezers die patiënten behandelen met dit middel.
Door: Redactie Nationale Zorggids