Normal_gevangenis

Als het aan 29 tbs-advocaten ligt, verandert het hele tbs-systeem. Door het systeem te verbeteren zijn tbs’ers veel minder snel geneigd een behandeling te weigeren en vallen ze minder snel terug in oud gedrag. De advocaten bieden een manifest aan aan de Tweede Kamer en aan minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Dat melden NOS en Telegraaf. 

Een speerpunt op het manifest is de bemoeienis van de politiek. De advocaten vinden dat het ministerie van Justitie en Veiligheid zicht teveel bemoeit met het huidige tbs-systeem. Deze beslist nu namelijk nog of een tbs’er op verlof mag en of plaatsing op een longstay-afdeling bijvoorbeeld noodzakelijk is. Als het aan de tbs-advocaten ligt, komt het lot van de tbs’ers in de toekomst in handen van een onafhankelijk orgaan, bestaande uit rechters en gedragswetenschappers.

Daarmee komen de advocaten meteen op het volgende punt: een meer betrokken positie van de rechter bij zaken over behandeling en locatie. Een paar jaar geleden leken zij hier meer invloed op te hebben dan nu. “Deze terugtrekkende beweging van de verlengingsrechter is een verschraling van de rechtspositie van patiënten”, stellen de advocaten.

Er is in Den Haag een idee ontstaan om gevangenen achteraf tbs op te leggen als zij weigeren zich aan een psychiatrisch onderzoek te onderwerpen. De tbs-advocaten verzetten zich hiertegen en noemen het zelfs gevaarlijk. Hierdoor kan het voorkomen dat een gedetineerde juist besluit niet meer de hulp van een arts of psycholoog in te schakelen. Iets wat niet alleen gevaarlijk is voor medegevangenen en gevangenispersoneel, maar achteraf ook voor de samenleving, zegt de groep van 29 advocaten.

Tot slot hopen ze op minder verloop van behandelen en op een aanpak van wachtlijsten in de tbs-klinieken van Nederland. Ook zouden uitbehandelde tbs’ers meer door- of uitstroommogelijkheden moeten krijgen, zoals begeleid wonen of beschermd wonen of plaatsing in een reguliere psychiatrische kliniek. 

Door: Redactie Nationale Zorggids