Jongvolwassenen die in een grote stad opgroeien, lopen gemiddeld 40 procent meer kans om een psychotische ervaring mee te maken. Dat blijkt uit onderzoek van King’s College London en Duke University in Amerika. Ook als rekening wordt gehouden met sociaal-economische status en drugsgebruik, lopen adolescenten in grote steden meer risico. Dit meldt NU.nl.
Aan het onderzoek deden meer dan 2.000 Britse adolescenten mee. Zij beantwoordden vragen over criminaliteit, slachtoffer zijn van criminaliteit en mogelijke symptomen van een psychose zoals paranoïde gevoelens en stemmen in het hoofd. Ongeveer 70 procent van de mensen die psychotische symptomen ervaren, krijgen die voor het eerst in hun tienertijd. De deelnemers werden dan ook gevraagd naar mogelijke symptomen vanaf hun twaalfde jaar.
De jongeren die in grote steden in Engeland en Wales opgroeiden, hadden gemiddeld 40 procent vaker psychotische ervaringen dan adolescenten die opgroeiden in dorpen of kleinere steden. Ook wanneer de onderzoekers rekening hielden met historie van psychose in de familie, drugsgebruik en sociaal-economische status waren de verschillen aanzienlijk. Van de jongvolwassenen die in achterstandswijken opgroeiden en slachtoffer werden van een misdaad, gaf 62 procent aan wel eens een psychotische ervaring te hebben meegemaakt. Onder de adolescenten die op het platteland opgroeiden, was dat aantal drie keer zo klein.
Ieder jaar krijgt 1 op de 10.000 Nederlanders tussen de 15 en 45 jaar voor het eerst te maken met een psychose. Een derde daarvan herstelt daarvan volledig, wat onder andere door het gebruik van antipsychotica komt. Schizofrenie, dat in veel gevallen gekenmerkt wordt door psychoses, kent geen oorzaak, maar erfelijkheid gecombineerd met stress kan voor een verhoogde kwetsbaarheid zorgen.
Door: Redactie Nationale Zorggids