Ypsilon is de vereniging voor familieleden en naasten van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose. Wies van den Nieuwendijk is bestuurslid van de vereniging en moeder van een zoon met psychische problemen. Zij is het met het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) eens dat de professionele zorgverlener meer in contact moet staan met familie en naasten van een persoon met verhoogde kwetsbaarheid. Dat meldt NOS.
Van Nieuwendijk hoort het aan de stem van haar zoon als het niet goed gaat. Zodra ze iets afwijkends signaleert, zorgt zij dat hij de benodigde hulp krijgt. “Op het gebied van preventie kan de familie juist enorm veel doen. Wij signaleren het als eerste als er iets aan de hand is.” Hoewel Van Nieuwendijk het geluk heeft in goed contact te staan met de hulpverleners van haar zoon, geldt dat lang niet voor iedereen.
Ypsilon krijgt wekelijks zo’n twintig meldingen van mensen die niet in contact kunnen komen met de hulpverleners van een familielid met psychische problemen. Volgens Van Nieuwendijk is het sterk afhankelijk van de zorgorganisatie of hulpverlener hoe het contact verloopt. Hulpverleners die geen medewerking verlenen doen dat vaak vanuit privacy-overwegingen. “Ze laten de privacy en de regeltjes prevaleren boven de goeie zorg, terwijl de familie alleen is geïnteresseerd in goede zorg.” Voor Van Nieuwendijk is het dan ook heel simpel: hulpverleners die goede zorg willen verlenen, nemen contact op met de familie van de patiënt.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Alleen als de relatie met de familie goed is en met toestemmig natuurlijk sexueel misbruikers en ernestige mishandelaarsmogen nooit zonder permissie in de buurt komen bij iemand..
Alleen als de relatie met de familie goed is en met toestemmig natuurlijk sexueel misbruikers en ernestige mishandelaarsmogen nooit zonder permissie in de buurt komen bij iemand..
Jammer dat in het journaal niet werd getoond dat Ypsilon het triadeprincipe voorstaat. Samenwerking tussen client, hulpverlener en naastbetrokkenen leidt tot goede zorg en voorkomt veel ellende. Via de triadekaart praten naastbetrokkenen mee, minder opnames, kortere opnames, minder in crisis. Pure winst. Wetenschappelijk bewezen.