Vrouwen voelen zich langer eenzaam dan mannen als zij te maken krijgen met het verlies van een naaste. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse goededoelenorganisatie Independent Age onder zo’n 2.000 ouderen. Hoewel er geen vaste manier is voor rouwen, zijn er verschillen zichtbaar tussen de manier waarop mannen en vrouwen dit doen. Dit meldt NU.nl.
Van de ondervraagden voelde 54 procent zich eenzaam na het overlijden van een dierbare. Deze periode van eenzaamheid duurt gemiddeld zo’n acht maanden. De rouwperiode wordt aanzienlijk langer bij mensen die ouder zijn dan 80 jaar. Hun eenzaamheid door het verlies kan twaalf maanden duren. Vrouwen van 65 jaar en ouder hebben langer last van eenzaamheid. Zij ervaren het gevoel van eenzaamheid twee keer zo lang als mannen.
De eenzaamheid kan echter doorbroken worden. “We weten dat het erg belangrijk is om te praten over de dood van een naaste en het juist niet weg te stoppen of onverstoorbaar door te gaan”, zegt Janet Morrison, voorzitter van de organisatie die het onderzoek uitvoerde. “Er is niet één bepaalde manier of een vaste periode om te rouwen, maar we willen ouderen wel aanraden hulp te zoeken wanneer ze dat nodig hebben.”
Mannen zijn minder snel geneigd om hulp te zoeken in hun rouwproces dan vrouwen. Een kwart van de ondervraagden zei geen emotionele of praktische hulp te hebben gezocht. Bij de vrouwen ligt het aantal dat afzag van hulp op 18 procent, van de mannen weigerde 32 procent zelf hulp in te schakelen.
Door: Redactie Nationale Zorggids
tja onder mannen , die ziek zijn lichamelijk of psygies en geen achterban , sociaal netwerk hebben of werk in isolement leven is ook eenzaamheid niet alleen bij ouderen vrouwen .