Normal_tanden_glimlach_lachen_gebit

Jarenlang werd gedacht dat je je automatisch vrolijker zou voelen als je een glimlach op je gezicht hebt. Echter blijkt nu het onderzoek opnieuw is uitgevoerd dat er helemaal geen sprake is van een glimlach-effect. Net als vele andere bevindingen binnen de psychologie blijkt dat uitkomsten heel anders zijn wanneer het onderzoek herhaald wordt. Dit meldt Volkskrant. 

De Duitse psycholoog Fritz Strack berichtte in 1988 voor het eerst over het effect van de glimlach op iemands stemming. Personen moesten een potlood tussen hun lippen klemmen, in de stand van een pruilgezicht, en anderen klemden het potlood tussen hun tanden waardoor een lach op het gezicht verscheen. Men zei dat de deelnemers met het potlood tussen hun tanden, en die daardoor een glimlach op hun gezicht hadden, cartoons grappiger vonden dan de andere groep.

Strack gaf onderzoekers van over de hele wereld opdracht om zijn onderzoek opnieuw uit te voeren. Daaruit bleek dat het om gebakken lucht gaat en dat er geen duidelijke resultaten naar voren kwamen. “Niemand vindt iets. En bij elkaar opgeteld vinden we ook niets”, zegt onderzoeksleider Eric-Jan Wagenmakers van de Universiteit van Amsterdam.

Er zijn meer onderzoeken opnieuw uitgevoerd en zo'n twee derde had uiteindelijk andere uitkomsten. De fraude van sociaal-psycholoog Diederik Stapel heeft psychologisch onderzoek een slechte naam gegeven. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) trok vorige maand nog 3 miljoen euro uit om zo'n honderd studies opnieuw uit te voeren.

Door: Redactie Nationale Zorggids