Minister Schippers is donderdag met een reeks aanscherpingen gekomen van haar wetsvoorstel Verplichte ggz. Hierin kondigt zij onder andere een verplichte time out-procedure aan om verwarde mensen die als gevolg van een psychische stoornis gevaarlijk gedrag kunnen gaan vertonen drie dagen te observeren. Het Landelijk Platform GGz (LPGGz) vindt dit onacceptabel. Dit meldt LPGGz.
De minister zoekt hiermee de grenzen van de rechtsstaat op om lastige burgers te kunnen opsluiten, stelt het platform. Omwille van het beschermen van de openbare orde gaat zij hiermee voorbij aan de rechtspositie van mensen die zorg nodig hebben. Daarmee zou de Wvggz volgens LPGGz in strijd met internationale verdragen, zoals het onlangs geratificeerd VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking.
De organisatie vreest dat de maatregel uitnodigt tot willekeurige detentie van niet alleen mensen met een psychische kwetsbaarheid, maar van alle burgers in Nederland. Bovendien lost het instellen van een observatie maatregel de problemen van verwarde mensen op straat niet op. Het LPGGz pleit voor een omslag naar een persoonsgerichte aanpak, preventie en vroegsignalering. “Investeer juist in vrijwillige zorg (zoals bijvoorbeeld bed op recept), werk de wachtlijsten in de ggz weg en volg de aanbevelingen op van het aanjaagteam verwarde personen”, aldus het platform.
LPGGz vindt het daarbij pijnlijk dat de wijziging in het wetsvoorstel gekomen is naar aanleiding van de aanbevelingen van de commissie Hoekstra inzake de dood van Els Borst. Zij heeft zich in het verleden juist hard gemaakt tegen een dergelijke maatregel.
© Nationale Zorggids
voorkomen is beter dan genezen maar voorkomen dat iemand afglijdt kost te veel geld het ggz zoekt nieuwe klantjes dus ieder e doorgedraaide geestes ziekke is kassa voor het ggz en hun imago als zorg verlener .
De igz moet verplcht controleren of dit terecht is de ggz is ongeloofwaardig.