Transgenders wereldwijd hebben te maken met fysieke en mentale gezondheidsproblemen door discriminatie, uitsluiting en stigmatisering. Maar de juiste medische behandelingen hiervoor krijgen ze vaak niet, zo blijkt uit onderzoek van verschillende internationale universiteiten en de Verenigde Naties. Van de 25 miljoen transgenders in de wereld heeft 60 procent te maken met depressiviteit. Dat meldt NU.nl.
Zorgverleners lijken te worstelen met de menselijke diversiteit van transgenders op het gebied van bijvoorbeeld sekse en gender. Ze weten vaak niet hoe ze hiermee om moeteen gaan. Dit heeft deels te maken met de wetten van een land: transgenders worden hierin niet erkend als een bevolkingsgroep. Hoewel de acceptatie van transgenders vorig jaar is toegenomen, is dit nog niet te zien in de zorgsector.
“Er zijn nog grote gaten in de medische kennis omtrent de zorg voor transgenders. Dit komt voort uit gebrek aan begrip voor deze groep mensen. Er is al veel veranderd, zo zien de meeste mensen transseksualiteit niet meer als afwijking, maar er is nog veel te doen”, zegt onderzoeker Sari Reisner van Universiteit Harvard. Reisner en zijn mede-auteurs pleiten ervoor dat landen therapie niet meer gebruiken om transgenders te genezen. Zoals de zorg is geregeld voor iedere 'normale' man en vrouw, moet dat ook geregeld zijn voor transgenders, daarbij gaat het met name om toegankelijkheid.
Ook in Nederland worstelen transgenders met het krijgen van de juiste medische zorg. Zo maakte minister Schippers onlangs bekend dat borstprotheses voor vrouwen die door afwijkingen geen borsten hebben, vanaf 2017 vergoed worden vanuit het basispakket. Eerder leek het erop dat transgender mannen en vrouwen hier ook aanspraak op konden maken, maar nu blijken transgender vrouwen geen recht te hebben op de vergoeding. Man-vrouw transgenders die geen borstontwikkeling hebben wel.
© Nationale Zorggids