Sinds enkele jaren zijn er rechtszaken over het gebruik van antidepressiva met agressie als gevolg. In deze rechtszaken worden vaak diverse deskundigen gebruikt om de oorzaak van enkele moordzaken te achterhalen. De deskundigen zijn het echter vaak niet met elkaar eens, waardoor rechtszaken worden bemoeilijkt. Dat meldt de Volkskrant.
De drie meest gevraagde deskundigen in Nederland beschuldigen elkaar van gebrek aan wetenschappelijke kennis, wangedrag en commerciële motieven. Deze beschuldigen hebben zelfs geleid tot tuchtklachten. De deskundigen zijn het over eens dat antidepressiva kan leiden tot geweld, maar in hoeverre en op welke manier, daarover zijn ze in discussie. En het lijkt erop dat tot nu toe nog niemand is vrijgesproken vanwege het gebruik van antidepressiva.
Dat nog niet iemand is vrijgesproken heeft er deels mee te maken dat rechters ervan overtuigd moeten zijn dat de verdachte in de zaak op geen enkele manier kon overzien wat de gevolgen van zijn acties waren, zegt hoogleraar klinische farmacologie Anton Loonen. Of de verdachte dit inderdaad niet kon overzien is lastig aan te tonen. En dat wordt nog ingewikkelder op het moment dat de betrokken deskundigen een andere mening uitdragen. “Voor rechters zijn deze zaken vaak een sprong in het duister. Het is een complex gebied. Rechters kunnen er niet gemakkelijk tussendoor laveren. Dat wordt nog moeilijker als de rapportages van wisselende kwaliteit zijn”, aldus Loonen.
De hoogleraar uitte enkele maanden geleden kritiek op twee andere deskundigen. Bij de Deense hoogleraar Peter Gøtsche vroeg hij zich of deze niet geestelijk onderzocht moest worden. Hij schreef over forensisch arts Selma Eikelenboom dat hij vermoedde dat ze onvoldoende wetenschappelijke kennis heeft over de zaken. Eikelenboom heeft inmiddels aangifte gedaan van smaad en last. Ook heeft ze een klacht over Loonen ingediend bij het medisch tuchtcollege. Ze vreest dat ze hierdoor niet meer als getuige-deskundige aan de slag kan. Ook Gøtsche stapt naar het tuchtcollege.
Advocaten en wetenschappers hopen dit soort problemen in de toekomst te kunnen voorkomen door beter wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen agressie en antidepressiva. Ook is er een voorstel ingediend om direct na het vergrijp bloed af te nemen bij de verdachte. Op deze manier wordt bepaald hoe hoog de concentratie van medicatie is tent tijde van het delict. Loonen is van mening dat er ook een register moet komen waarin gerechtelijk deskundigen komen te staan die verstand hebben van antidepressiva.
©Nationale Zorggids