Normal_groep_therapie_psychische_hulp

Er worden steeds meer ervaringsdeskundigen ingezet in de zorg, psychiatrie en in het welzijnswerk. Gemeenten of zorgorganisaties gebruiken deskundigen die in hun leven te maken hebben gehad met dakloosheid, depressie, verslaving of armoede. Ervaringsdeskundigen worden tegenwoordig opgeleid om mee te werken in de geestelijke gezondheidszorg. Komende september starten ook twee opleidingen voor deskundigen in de armoede. In Veendam zijn ze hier al mee gestart. Dat meldt de Volkskrant. 

Het idee achter het opleiden van ervaringsdeskundigen is dat zij voor gemeenten beter contact kunnen leggen met mensen in onder andere de armoede dan de standaard hulpverlening. Het Trimbos instituut deed onderzoek naar ervaringsdeskundigen in de psychiatrie. Hieruit blijkt dat patiënten inderdaad baat hebben bij een trainingsprogramma van dergelijke deskundigen. Zo worden ze psychische sterker, komen ze minder vaak in instellingen terecht en hebben ze minder behoefte aan professionele zorg.

“Voorheen stond de deskundige professional te veel tegenover de lijdzame cliënt. Nu gaat het erom dat mensen weer vat krijgen op hun leven en niet de hulpverlener laten bepalen wat er moet gebeuren”, zegt onderzoeker van Trimbos Hans Kroon. In elke gemeente zou er een ervaringsdeskundigen aanwezig moeten zijn die zo op een laagdrempelige manier ondersteuning kan bieden bij het herstel van een cliënt en participatie in de samenleving. Volgens Kroon zijn ervaringsdeskundigen een aanvulling op de normale hulpverlening, en zeker geen vervanging voor professionals. Ervaringsdeskundigen worden na vaak ingezet als vrijwilliger, maar Trimbos en kenniscentrum Movisie pleiten voor het betalen van de deskundigen. 

©Nationale Zorggids