Het aantal verwarde mensen op straat neemt toe. Ruim 1.800 mensen maakten in 2014 een einde aan hun leven. De levensverwachting van psychiatrische cliënten ligt 20 jaar lager dan gemiddeld. Dit is een kleine greep van op welke punten een beter toegankelijke geestelijke gezondheidszorg de samenleving veel geld kan besparen. Maar dan moet het wel anders. Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven (GGzE) wordt daarom een community voor mentale kracht. Dat meldt de ggz-instelling.
Goede toegankelijke geestelijke gezondheidszorg kan de samenleving 30 miljard opleveren. Enkel en alleen al door minder ziekteverzuim, lagere zorgkosten, minder criminaliteit en minder overlast op straat. Daarvoor moet het roer wel om. Technologie biedt hierbij oneindige mogelijkheden. Maar, zegt GgzE, dan moet vooral regelzucht doorbroken worden en moet gezond leven voorop staan.
Mensen worden blijer en gelukkiger als ze vanuit mentale kracht een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Daarom gaat GGzE van ‘zorgomgeving’ naar ‘ontwikkelomgeving’ waarin het kijkt naar talenten en ontwikkelmogelijkheden. Met zelforganisatie en eigen regie gaat het ruimte geven aan talent en creatief vakmanschap, gaat het nieuwe en ongewone samenwerkingsverbanden aan en kijkt het door de bureaucratie en grijsheid heen. GGzE willen bijzonder maken wat bijzonder is. Een psychische stoornis kan immers ook een kwaliteit zijn.
Samen met cliënten, naasten, medewerkers, externe partners en ieder ander die zich geroepen voelt gaat GGzE op zoek naar nieuwe verbindingen op het terrein van wonen, werken, leren, gezond leven en excellente mensgerichte zorg. De organisatie heeft inmiddels al 'ongewone' samenwerkingen met het bedrijfsleven, TUe, PSV, Design Academy en Brainport Park.
©Nationale Zorggids