De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en oudervereniging Balans luiden de noodklok. In een brandbrief waarschuwen zij de Tweede Kamer. Gemeenten maken te weinig gebruik van (hoog) specialistische kennis van de GGZ op het gebied van autisme. De financiering van preventie is ook ontoereikend. Met als gevolg: geen perspectief voor kwetsbare kinderen, die met de juiste hulp juist wél een normaal leven kunnen leiden. Dit melden de NVA en Balans.
NZG
'Mensen met ASS gedupeerd door stagnatie samenwerking gemeenten en verzekeraars'
-De oorzaak van het probleem is de stagnerende samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten. "Er wordt geen gebruik gemaakt van de specialistische kennis die er is, er wordt niet geluisterd. Mensen met ASS (autisme spectrum stoornis) vallen hierdoor tussen wal en schip," aldus directeur van de NVA Swanet Woldhuis.
“Gemeenten hebben te weinig kennis in huis om zorgaanbieders inhoudelijk te beoordelen en nemen daardoor de verkeerde besluiten bij bezuinigingen op voorzieningen,” zo staat in de brandbrief. “De bestaande wetenschappelijke kennis over autisme en andere ontwikkelingsstoornissen leggen veel gemeenten naast zich neer.” Niet alleen heeft dit gevolgen voor de preventieve voorzieningen, maar ook krijgen mensen steeds minder mensen gespecialiseerde hulp. De budgetten van de zorgaanbieders hiervoor zijn namelijk te laag. “Bij de inrichting en financiering van de zorg en de preventie voor deze doelgroepen wordt het klantperspectief niet gevraagd, gehoord of meegenomen.”
Volgens de verenigingen kunnen mensen met autisme of een ontwikkelingsstoornis goed in de maatschappij meedraaien als zij de juist zorg, begeleiding en hulp krijgen. Gemeenten willen echter geen bijdrage leveren aan “gepaste zorg voor ADHD of autisme waarin beroepsgroepen, het onderwijs en patiëntenverenigingen samenwerken aan verbeterde zorg, onderlinge samenwerking en juist een kosten-efficiënte inrichting van zorg en onderwijs.”
Op het gebied van preventie bestaat er vanuit gemeenten en zorgverzekeraars ook onvoldoende financiële ondersteuning. Met name kwetsbare kinderen worden hier de dupe van, aldus de verenigingen. Hun perspectief op het leiden van een normaal leven is in het huidige stelsel klein.
© Nationale Zorggids