Mensen die hun goede voornemens willen volhouden en waarmaken, doen er goed aan om om op tijd naar bed te gaan. Een tekort aan slaap is niet bevorderlijk voor de wilskracht, zo concluderen Britse onderzoekers van de Universiteit van Hertfordshire. Dit meldt Gezondheidsnet.
De onderzoekers bestudeerden duizend mensen met goede voornemens en vonden een verband tussen goed slapen en het realiseren van goede voornemens. Van de deelnemers die er een goede nachtrust op nahielden maakte twee derde zijn voornemens waar, tegenover 44 procent van de slechte slapers.
Mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen blijken een grotere kans te hebben op weinig wilskracht. Volgens onderzoeker Richard Wiseman komt dat omdat bij vermoeidheid de zelfcontrole verdwijnt. 'De hersenen hebben energie nodig om iets te doen wat we eigenlijk niet willen of moeilijk vinden om te doen', zegt Wiseman. 'Als je te weinig geslapen hebt, dan kom je energie tekort. Sommige mensen staan vroeg op om hun goede voornemens waar te maken, maar dit gaat ook ten koste van je slaap. Daardoor wordt het steeds moeilijker om voornemens vast te houden.'
In een eerdere studie heeft Wiseman aangetoond dat acht op de tien mensen met goede voornemens voor het nieuwe jaar de plannen eind januari al weer heeft laat varen.
© Nationale Zorggids