Veel werknemers die last hebben van stress op het werk praten daar liever niet over met hun leidinggevende. Bijna een kwart denkt dat dat leidt tot een lagere beoordeling, zestien procent vreest gezichtsverlies en veertien procent is bang om zijn baan kwijt te raken. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken, zo meldt het ANP.
Uit het onderzoek komt naar voren dat werkstress zo vaak voorkomt dat het als 'normaal' wordt beschouwd. Van de werknemers zegt 41 procent dat stress op het werk als normaal wordt gezien in het bedrijf waar ze werken. Van de leidinggevenden zegt 32 procent dat. Volgens 45 procent van de medewerkers (45 procent) wekt het aankaarten van werkstress de indruk dat men het werk niet aankan.
Vijftien procent van de leidinggevenden wijt het aan de bedrijfscultuur dat er niet over werkstress wordt gesproken. Leidinggevenden voelen zich vaak belemmerd om werkstress te bespreken met werknemers omdat ze zich niet willen bemoeien met privéomstandigheden of privéproblemen die ze niet kunnen oplossen. Bovendien hebben leidinggevenden soms het gevoel dat ze de werkstress zelf hebben veroorzaakt.
Minister Lodewijk Asscher, die de aftrap heeft gegeven voor de Werkstressweek, vindt dat het taboe op werkstress van tafel moet. 'Het is geen schande als je werk je te veel wordt, het is wel een schande als je werkgever daar geen oog voor heeft.' Uit eerder onderzoek is gebleken dat een op de acht werknemers last heeft van werkstress. De minister wijst ook op de economische gevolgen van werkstress: volgens een berekening van Onderzoeksinstituut TNO liepen de kosten als gevolg van ziekteverzuim in 2012 op tot 2,2 miljard euro.
© Nationale Zorggids