De manier waarop we kijken kan informatie prijsgeven over onze mentale gezondheid. Britse wetenschappers hebben nu een oogtest ontwikkeld waarmee psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie of bipolaire stoornis binnen een half uur kunnen worden vastgesteld. Dat meldt GGZ Nieuws.
Bij de oogtest worden met een camera afwijkingen in de bewegingen van de ogen geregistreerd. De theorie is dat abnormale oogbewegingen een symptoom kunnen zijn van een psychose. De oogtest van de Britse wetenschappers blijkt binnen dertig minuten resultaten te geven die 95 procent accuraat zijn. Daarmee zou de oogtest een betrouwbaar hulpmiddel in de diagnose van ernstige psychiatrische ziekten kunnen worden.
Door de subtiele verschillen in kijkgedrag van patiënten op te sporen kan de oogtest aandoeningen als schizofrenie, bipolariteit en zware depressie razendsnel van elkaar onderscheiden. Deze drie mentale aandoeningen hebben veel overeenkomstige symptomen waardoor de gebruikelijke methoden voor diagnose vaak tekort schieten en het voor hulpverleners moeilijk te bepalen is welke aandoening een patiënt precies heeft. In de afwijkende oogbewegingen zouden echter heldere verschillen zijn.
“Het is baanbrekend binnen de psychiatrie omdat hersenscans en DNA-onderzoek vaak falen,” zeggen de onderzoekers. “Met de oogtest hoeft een diagnose geen jaren meer op zich laten wachten.” De wetenschappers gaan nog bijkomende onderzoeken uitvoeren maar experts verwachten dat de oogtest binnen enkele jaren een wijdverspreide techniek voor diagnose zal zijn.
© Nationale Zorggids