Oxytocine, in de volksmond bekend als het knuffelhormoon, zou in de toekomst mogelijk een uitkomst kunnen bieden bij psychische aandoeningen als autisme en schizofrenie. Oxytocine is een belangrijke regelaar van menselijk sociaal gedrag en zou dus een belangrijke rol kunnen spelen in het behandelen van stoornissen waarbij het sociale functioneren beperkt is. Dit meldt Gezondheidsnet.
Onderzoek naar het effect van oxytocine als behandeling voor autisme en schizofrenie is nog beperkt maar mogelijk zal dit hormoon een positief effect hebben op het sociale gedrag van patiënten. Een onderzoeksgroep van de University of Massachusetts ontdekte dat het hormoon een rol speelt bij het nemen van sociale besluiten, reageren op sociale prikkels, bemiddelen in sociaal contact en het vormen van sociale herinneringen. Ook zijn er aanwijzingen dat bij kinderen met autisme de verwerking van oxytocine niet goed functioneert.
De onderzoekers bestudeerden verschillende onderzoeken naar het effect van het knuffelhormoon bij psychische aandoeningen. Volgens de wetenschappers suggereren bijna alle onderzoeken dat oxytocine een rol speelt bij psychische aandoeningen die het sociaal functioneren belemmeren. Ook zien de onderzoekers mogelijkheden om met het hormoon stemmings- en angststoornissen te behandelen aangezien oxytocine ook betrokken is bij stressreacties. De onderzoekers konden echter nog geen harde bewijzen vinden. Nader onderzoek moet uitwijzen in hoeverre het knuffelhormoon van betekenis kan zijn in de toekomstige behandeling van psychische aandoeningen.
© Nationale Zorggids
Ga voor meer informatie omtrent oxytocine naar www.oxytocine.nl