Blinden, slechtzienden en doven ervaren nog steeds veel problemen bij het bezoeken van websites van zorginstellingen. Volgens Stichting Accessibility, die onderzoek deed naar de toegankelijkheid van websites, zouden zorginstellingen hun websites relatief gemakkelijk toegankelijker kunnen maken. Dat meldt NOS.
Vorig jaar ging het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking in. Een belangrijke verandering in de wetgeving is fysieke en digitale toegankelijkheid. Stichting Accessibility deed al eerder onderzoek naar de toegankelijkheid van websites voor blinden, slechtzienden en doven, maar er is nog niet veel veranderd. Veel ziekenhuizen, huisartsen en andere zorginstellingen lijken niet eens op hoogte te zijn van hun verplichtingen.
Er is schermleessoftware beschikbaar voor mensen met visuele beperkingen en doven zouden bij ieder filmpje ondertiteling moeten krijgen, maar in de praktijk kunnen ze op veel websites niets horen of lezen. Van de 62 onderzochte websites van onder meer ziekenhuizen en huisartsen, stuitte de Stichting op bijna allemaal op problemen. Schermleessoftware werkt niet door slecht gebouwde websites, maar vaker nog is voor slechtzienden de tekst niet goed te onderscheiden van de achtergrond. Doven die ondertiteling nodig hebben bij filmpjes over medicijngebruik, krijgen dat in 75 procent van de gevallen niet.
De bevindingen gaan alleen over de openbare delen van de websites, pagina’s waar een inlog voor nodig is, waren niet inzichtelijk voor Stichting Accessibility. “Maar we hebben niet de indruk dat dat veel beter is.”
Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) werken ziekenhuizen aan het toegankelijker maken van hun websites. Onder meer het VieCurie-ziekenhuis, Isala ziekenhuisgroep en het Westfriesgasthuis zijn druk bezig met het aanbrengen van verbeteringen op hun website, aldus de NVZ.
Door: Redactie Nationale Zorggids