Begin september trokken ouders van kinderen met een beperking aan de bel: in gehandicaptenzorginstellingen zou ’s nachts nauwelijks meer op locatie gewerkt worden. Steeds meer instellingen werken namelijk met een uitluisterysteem. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) gaat nu uitzoeken hoe huidige nachtzorg geregeld is en of bewoners en familieleden van de patiënt hierbij betrokken zijn. Dat meldt NOS.
Vilans, specialist in de langdurige zorg, ontdekte dat veel zorgorganisaties gebruikmaken van verouderde technologie. “Bij die oudere technologie wordt bijvoorbeeld nog niet gefilterd op snurken of onweer. Daardoor komen er te veel meldingen binnen, waardoor het lastig is om de juiste melding eruit te halen. Maar een nieuw systeem installeren en implementeren neemt veel tijd in beslag en daarom hebben veel organisaties de stap nog niet gemaakt", zegt Johan van der Leeuw, onderzoeker bij Vilans.
Technologie zou de mens nooit kunnen vervangen, benadrukt Van der Leeuw. Ook in de nachtzorg mag technologie alleen dienen als ondersteuning. Nieuwe systemen vervangen de oudere akoestische bewaking. Zo zijn er bewegingssensoren die zich richten op bedden en deuren. Toch zijn ook de nieuwe systemen niet perfect. Epilepsieaanvallen worden bijvoorbeeld vaak niet opgemerkt. En dat is wel nodig, want veel mensen met een verstandelijke beperking hebben last van epilepsie. Van der Leeuw adviseert zorginstellingen om daarom altijd medewerkers op locatie te hebben en/of gebruik te maken van permanent toezicht met camera’s.
Door: Redactie Nationale Zorggids