Net zoals alle televisieprogramma's in ons land via Teletekstpagina 888 voor doven en slechthorenden worden voorzien van ondertiteling, moet audiodescriptie ervoor zorgen dat ook blinde en slechtziende mensen een tv-programma optimaal kunnen volgen. Belangenorganisaties voor blinde en slechtziende mensen hebben de krachten nu gebundeld om politiek en omroepbonzen op te roepen audiodescriptie breed in te voeren op televisie en in de bioscoop. Dat meldt Vereniging Bartiméus Sonneheerdt.
Audiodescriptie geeft blinde en slechtziende mensen letterlijk een stem die ze, tussen de dialogen door, vertelt wat ze niet kunnen zien. Audiodescriptie werkt via een speciale app die gratis kan worden gedownload. In bijvoorbeeld Amerika en Groot-Brittannië wordt audiodescriptie al volop toegepast, maar nog niet in Nederland.
En dat moet gaan veranderen, vindt ook Eveline Ferwerda van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt, initiatiefnemer van de online petitie ikwilaudiodescriptie.nl. "We vinden het niet eerlijk dat er op onze televisie wél een voorziening is voor doven en slechthorenden en niet voor blinden en slechtzienden. Daarom maken ook wij ons sterk om audiodescriptie op de kaart te krijgen: bij televisieproducenten, omroepbazen en de Nederlandse politiek."
Eerste doel van de samenwerkende organisaties op gebied van blinde en slechtziende mensen, is om via de website ikwilaudiodescriptie.nl zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Daarna wordt een campagne gestart om politiek en decisionmakers binnen het Nederlandse omroepbestel te motiveren zich ook sterk te maken voor audiodescriptie. Vanaf vandaag staat de petitie live en kan men handtekeningen zetten op www.ikwilaudiodescriptie.nl.
Door: Redactie Nationale Zorggids
WE ZIJN VERBAAST DAT DIT NOG NIET MOGELIJK IS. Dit is niet alleen geschikt voor blinden en slechtzienden, Maar ook denkend aan die mensen die niet snel kunnen lezen. Of moeite met de combinatie Kijken en Lezen tegelijker tijd. Bij het NOS-Jurnaal van 20.00 uur, zijn ze wel ermee aan het testen.