Nederlandse ziekenhuizen moeten zich meer op complexe zorg gaan richten. Een deel van de zorg die op dit moment door ziekenhuizen wordt geleverd, is niet ziekenhuisgebonden en kan ook buiten de ziekenhuismuren worden uitgevoerd. Dat meldt het adviesbureau KPMG Plexus.
Het adviesbureau deed een studie naar de mogelijkheden die er zijn om goede zorg te blijven bieden binnen de kaders die als gevolg van het hoofdlijnenakkoord van het kabinet zijn ontstaan.
'Vooral chronische en ouderenzorg worden op dit moment vanuit het ziekenhuis geleverd, terwijl deze zorg daar in principe niet meer thuis hoort', zegt Anna van Poucke, partner bij KPMG Plexus. Van Poucke vindt dat dit soort zorg veel dichter bij de burger zelf moet worden uitgevoerd door bijvoorbeeld een huisarts of wijkteam, waardoor de zorg ook veel toegankelijker wordt. 'Dit betekent dat de ziekenhuizen zullen zich moeten gaan herschikken en zich in toenemende mate op complexe zorg moeten gaan richten', aldus Van Poucke.
Een herschikking van de zorg in Nederland zou eraan bijdragen dat de zorg toekomstbestendiger en toegankelijker wordt. Bovendien zou het leiden tot lagere kosten. Volgens Van Poucke kan ongeveer tien procent van de zorg die nu nog door ziekenhuizen wordt geleverd in de toekomst door huisartsen en wijkteams worden verzorgd. Voor chronische patiënten en ouderen ligt de nadruk op het voorkomen van verergering en het zo goed mogelijk omgaan met de aandoening. Van Poucke: 'Dit gebeurt vooral door de patiënt zelf in de eigen thuissituatie met behulp van de mantelzorg. Zorg dicht bij huis is dan cruciaal.'
De demografische ontwikkeling van de Nederlandse bevolking zal de komende jaren leiden tot een toename van chronische zieken en ouderen met gezondheidsproblemen. Om de zorg op termijn betaalbaar te houden en het voortbestaan van ziekenhuizen te kunnen garanderen is er volgens het adviesbureau een fundamentele omslag in de wijze waarop ziekenhuizen op dit moment opereren.
© Nationale Zorggids