Regels wijkverpleging 2025 bekendgemaakt; wijziging in bekostiging

De regels in de wijkverpleging voor 2025 zijn bekendgemaakt, laat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weten. Er heeft een wijziging plaatsgevonden in de regel voor het experiment voor een passende bekostiging in de sector: cliëntprofielen zijn hier geen onderdeel meer van en andere regels zijn verder aangescherpt. Dit meldt de NZa. 

Dat de cliëntprofielen niet meer in het experiment in de wijkverpleging zitten, heeft te maken met een aangenomen motie in de Tweede Kamer. De integrale prestaties blijven wel, maar hiervoor kunnen zorgaanbieders geen profielen meer meesturen met hun declaraties. Zorgaanbieders die volgend jaar met integrale prestaties werken zijn verder niet onderhevig aan veranderingen: de vrije tarieven blijven behouden en ook de dag-, week- en kwartaalprestaties blijven onderdeel van het experiment.

Dubbele bekostiging

De NZa heeft de regel voor een dubbele bekostiging aangepast. Zorgaanbieders die declaraties voor dezelfde zorg, op hetzelfde moment in rekening brengen moeten hier rekening mee houden. Volgens de NZa zijn de beperkingen voor het declareren van de zorg voor de cliënt door meerdere zorgaanbieders hiermee opgelost. In de regels van het experiment is nu ook de prestatie voor onderlinge dienstverlening vastgelegd en zijn de begrippen week-, maand en kwartaalprestaties opgenomen in de begrippenlijst van het experiment. Dit moet zorgen voor meer duidelijkheid tijdens het declareren.

Door: Nationale Zorggids