Patiënten met diabetes type 2 zijn de afgelopen jaren flink meer gaan betalen voor hun medicijnen. In 2018 betaalden ze gemiddeld 35,57 euro voor medicatie en vorig jaar liep dat bedrag op naar 93,06 euro. Vergelijkingssite Independer zocht dit uit op basis van gegevens van Zorginstituut Nederland. In ons land zijn er 1,1 miljoen mensen met diabetes, waarvan het grootste deel in Drenthe woont. Daar heeft 7 procent van de inwoners suikerziekte. Een kwart van de ouderen van 85 jaar en ouder heeft de diagnose diabetes. Dit meldt Independer.
De vijf meest voorgeschreven medicijnen voor diabetes zijn metformine, semaglutide, insuline aspart, gliclazide en insuline glargine. Meestal gebruiken diabetespatiënten medicatie voor het stabiel houden van hun bloedsuikerspiegel. Hoewel het aantal diabetici in 2022 minder hard groeide dan in 2018, waren zorgverzekeraars 48 miljoen euro meer kwijt aan vergoedingen hiervoor. Metformine is het meest voorgeschreven medicijn bij diabetes type 2 en daaraan waren verzekeraars vorig jaar 3,6 miljoen euro meer kwijt. De grootste stijging in kosten was zichtbaar bij semaglutide (ook bekend als Ozempic): daar stegen de kosten met 54,6 miljoen euro.
Insuline voor diabetes type 1
Insuline wordt vooral gebruikt door patiënten met diabetes type 1, omdat zij geen insuline meer aanmaken. Hiervoor blijken de kosten juist te zijn afgenomen. Diabetici met type 1 krijgen hun medicijnen vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering, maar diabetici met type 2 niet. Wel geldt dat zorgverzekeraars slechts een keer in de twee jaar een insulinepen en reservepen vergoeden.
Top 10 gemeenten met de meeste diabetici
In Tiel heeft 15,3 procent van de inwoners diabetes. Verder komen in de top 10 vooral gemeenten uit Groningen voor, met drie plekjes voor Limburg en eentje voor Drenthe. Op volgorde van plek 2 tot en met 10: Pekela (Groningen), Stadskanaal (Groningen), Kerkrade (Limburg), Westerwolde (Groningen), Brunssum (Limburg), Emmen (Drenthe), Midden-Groningen, Veendam (Groningen) en Landgraaf (Limburg).
Meer over het onderzoek lees je hier.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky