Mensen met diabetes type 1 die een kunstalvleesklier hebben, blijken betere gezondheidswaarden te hebben. Er is sprake van betere bloedsuikerwaarden en patiënten hebben minder last van diabetes in hun dagelijkse leven. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse maker van de hormonale kunstmatige alvleesklier Inreda Diabetic, meldt het Diabetesfonds.
Het onderzoek van Inreda Diabetic naar de bi-hormonale kunstmatige alvleesklier is nergens ter wereld onderzocht in de thuissetting. Volgens directeur Robin Koops hebben de 70 gebruikers in het onderzoek aanhoudend betere bloedsuikerwaarden. “Zo stijgt onder meer de tijd waarin de waarden binnen de streefwaarden zijn naar meer dan 80 procent”, legt hij uit. Ook is de kwaliteit van leven beter door de kunstalvleesklier: ruim 97 procent van de deelnemers behaalde binnen de 1-jaar durende test de vier belangrijkste behandeldoelen.
Vergoeding van innovatief diabeteshulpmiddel
Inreda Diabetic hoopt dat de onderzoeksresultaten ertoe leiden dat het diabeteshulpmiddel vergoed wordt door zorgverzekeraars en algemeen beschikbaar komt voor mensen met diabetes type 1. Ongeveer 110.000 Nederlanders hebben deze ziekte en moeten continu hun bloedsuikerwaarden meten en op peil houden. Een kunstmatige alvleesklier vermindert de tijd dat ze met hun ziekte bezig zijn en verkleint de kans op hypers en hypo’s, én op hart- en vaatziekten of oogproblemen.
Kunstalvleesklier reguleert bloedsuikerwaarden
Mensen met diabetes type 1 en een kunstalvleesklier hoeven hun bloedsuikerwaarden bijvoorbeeld niet zelf meer te reguleren, dat doet het systeem. De Inreda AP reguleert deze waarden met behulp van insuline en glucagon. Hierdoor zijn de waarden stabieler en is de kans op gezondheidsklachten kleiner. Mensen met diabetes type 1 hoeven niet continu meer na te denken over hun eet- of drinkgewoonten of wanneer het een goede tijd is om te sporten. Ze kunnen een zorgelozer leven leiden en ervaren minder last van hun diabetes in het dagelijks leven.
Diabetes Fonds is blij met het innovatieve product van Nederlandse bodem. “We ondersteunen dat dit apparaat zo snel als mogelijk betaalbaar en beschikbaar is. Hoe meer mensen hier gebruik van kunnen maken, hoe beter.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Inreda Diabetic