Door de buitensporige controles ervaren zorgverleners weinig vertrouwen van de Nederlandse zorgverzekeraars en politiek. Deze controles leiden niet tot betere zorg, zeggen zij. Stichting Beroepseer ondervroeg meer dan 2.000 huisartsen, tandartsen, medisch specialisten, fysiotherapeuten en andere paramedici over autonomie en tijd voor de patiënt. Zorgverleners willen dat zorgverzekeraars en beleidsmakers vertrouwen op hun autonomie en geen beleid voeren op wantrouwen en regeldruk. Dit meldt VvAA.
Ongeveer 60 procent van de ondervraagde zorgverleners heeft naar eigen zeggen voldoende tijd en professionele autonomie. Het overgrote merendeel van de zorgprofessionals voelt zich gewaardeerd door patiënten en naasten, maar juist niet door zorgverzekeraars en de politiek. 13 procent van de zorgverleners merkt dat zorgverzekeraars vertrouwen hebben in hun kunnen en nog minder merken dat vanuit de politiek.
Grote afstand
De voornaamste reden lijkt te zijn dat de verzekeraars en politici op een te grote afstand van de praktijk staan. Ze begrijpen gebeurtenissen op de werkvloer net en slaan daardoor door in wantrouwen. Kwaliteitsbewaking en fraudepreventie zijn twee punten waar de zorgprofessionals ook niet over te spreken zijn. Twee derde van hen zegt dat controles hierop de zorg niet verbeteren.
Directeur Hans van der Schoot van VvAA: “Als beroepsgroepoverstijgend collectief, zien we een belangrijke rol in het herstel van vertrouwen en nemen graag het initiatief om het gesprek te faciliteren met beroepsorganisaties over mogelijke oplossingsrichtingen."
Lees hier meer over het onderzoek.
Door: Nationale Zorggids