De Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) verwacht dat zorgconsumenten door wachttijden in eigen land vaker geneigd zijn om voor buitenlandse zorg te kiezen. Maar over de grens sneller aan de beurt zijn kan pijnlijke financiële gevolgen hebben. Zo moest een Nederlandse patiënte onlangs na een gewone behandeling in een Belgisch ziekenhuis meer dan 6.500 euro bijbetalen voor haar eenpersoonskamer, ruim duizend euro per nacht. Haar zorgverzekering dekte dit bedrag niet. De SKGZ waarschuwt daarom voor torenhoge rekeningen en adviseert om vooraf zorgvuldig te overleggen met de zorgverzekeraar én buitenlandse behandelaar. Het is belangrijk om niet te tekenen voor iets wat tot extra kosten leidt. Dit meldt SKGZ.
Elke basiszorgverzekering heeft werelddekking. Dus een keuze voor een eerdere behandeling in het buitenland lijkt logisch als iemand in Nederland lang moet wachten op zorg. Zeker nu reguliere behandelingen vaker zijn uitgesteld door de coronapandemie. Maar aan buitenlandse zorg kan een hoog prijskaartje hangen. Want niet alle zorgkosten komen in aanmerking voor (volledige) vergoeding. En de hoogte van de vergoeding hangt onder andere af van wat in Nederland gebruikelijk is.
Goede afstemming
Een goede afstemming met de eigen zorgverzekeraar en de buitenlandse behandelaar is dus noodzakelijk om pijnlijke financiële verrassingen achteraf te voorkomen. Wie er in overleg met de zorgverzekeraar niet uit komt, kan voor bemiddeling terecht bij de SKGZ. Als bemiddeling niet lukt, kan bindend advies worden gevraagd aan de Geschillencommissie Zorgverzekering.
Door: Nationale Zorggids