Verzekerden kunnen ook dit jaar weer flink besparen op hun zorgverzekering, namelijk tot wel 500 euro per jaar. Dit blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Geld.nl die voor de meest voorkomende combinaties van zorgwensen de premieverschillen in kaart bracht. Op een basisverzekering is maximaal 492 euro per jaar te besparen. Wie een aanvullende verzekering erbij kiest, kan 8 euro meer besparen. Dit meldt Geld.nl.
“Vooral bij de basisverzekeringen zijn er dit jaar grote verschillen. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering is 492 euro per jaar. Voor verzekeringsjaar 2019 was dit nog 426 euro. Bij een eigen risico van 88 euro is het verschil tussen de hoogste en laagste premie maximaal 416 euro per jaar”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit.
Besparen op aanvullende zorgverzekering 2020
Er is ook gekeken naar de meest gekozen combinaties met aanvullende zorgverzekeringen. De meeste mensen die een aanvullende verzekering nemen, kiezen voor een kleine dekking voor fysiotherapie of de tandarts. Ook deze mensen kunnen flink besparen op hun zorgverzekering. Wie negen fysiotherapiebehandelingen meeverzekert of een tandartsdekking kiest van 250 euro per jaar (75 procent vergoeding), bespaart gemiddeld 200 tot 230 euro per jaar. De maximale besparing loopt zelfs op tot ruim 500 euro.
Waarom verschillen de zorgverzekering premies zoveel?
De grote premieverschillen tussen zorgverzekeringen hebben diverse oorzaken. De basisverzekering is inhoudelijk bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. De grote verschillen in premie komen vooral doordat je bij de goedkoopste verzekeringen alles zelf online regelt. Bij de duurdere zorgverzekeraars betalen verzekerden ook voor de kantoorpanden, administratie, en dergelijke.
Daarnaast speelt vrije zorgkeuze een grote rol. De duurste polissen zijn restitutiepolissen. Hierbij kiest iemand zelf naar welk ziekenhuis hij gaat, zonder dat het invloed heeft op de vergoeding. De goedkoopste zorgverzekeringen zijn naturapolissen met een beperktere zorgkeuze.
Bij de aanvullende verzekeringen ontstaan de premieverschillen doordat de duurdere verzekeraars totaalpakketten hanteren. “Voor alleen negen fysiotherapiebehandelingen moet je dan toch een verzekering nemen die bijvoorbeeld ook anticonceptie of brillen vergoedt, terwijl je daar misschien helemaal geen gebruik van maakt. Hierdoor betaal je vaak dus ook onnodig veel premie”, licht Bulthuis toe.
Door: Nationale Zorggids