Doordat de collectiviteitskorting voor gemeentepolissen lager wordt of zelfs helemaal verdwijnt, moeten minima in veel gemeenten flink meer betalen voor deze zorgverzekering. De bijdrage die gemeenten leveren aan de zorgpremie gaat niet omhoog en soms mogelijk omlaag. Dit meldt Zorgkiezer die hiernaar onderzoek deed in dertig grote gemeenten.
Minima betalen niet overal meer voor een gemeentelijke verzekering, waardoor verschillen tussen gemeenten soms pijnlijk duidelijk worden. Minima die een uitgebreide verzekering via de gemeente willen, betalen hier komend jaar 2 euro minder voor in Utrecht, maar juist 8 euro meer in Rotterdam. In onder meer de gemeenten Borger-Odoorn en Apeldoorn is vanaf 2020 helemaal geen gemeentepolis meer, omdat verzekeraars daar te veel verliezen leiden.
Grote verschillen
“De gemeentepolissen zijn voor minima erg belangrijk maar zijn voor veel zorgverzekeraars en gemeenten een last, omdat zij er geld op moeten toeleggen. Dat kan niet in elke gemeente en we zien daardoor grote verschillen”, zegt directeur Peter Ruys van Zorgkiezer. Zo vertelt hij dat men in Rotterdam maandelijks 25 euro meer betaalt dan in de Hoeksche Waard waar dezelfde verzekering wordt geboden. Dit komt dan door de bijdrage van de gemeente. Maar ook gemeenten zijn niet meer bereid om flink geld hierin te investeren, waardoor die bijdrage komend jaar niet stijgt.
Zorgtoeslag stijgt
Ertegenover staat wel dat de zorgtoeslag stijgt: alleenstaanden krijgen maandelijks 5 euro meer en mensen die samenwonen 4 euro meer. Volgens Zorgkiezer loont het ook om verder te kijken dan de gemeentepolis en een individuele zorgverzekering te overwegen.
Door: Nationale Zorggids