De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept de Tweede Kamer op de wanbetalersregeling te schrappen. Mirjam Bikker van ChristenUnie en Jesse Klaver hebben een amendement opgesteld dat de hoogte van de zogenoemde bestuursrechtelijke premie met 10 procent omlaag gaat naar 110 procent. VNG ziet dit als een stap in de goede richting, maar zou het liefst zien dat er een einde komt aan de wanbetalersregeling. Schulden van mensen lopen er vaak alleen maar van op. Dit meldt VNG.
Wanbetalers zijn mensen die langer dan zes maanden hun zorgpremie niet hebben betaald. Zij worden door de zorgverzekeraar aangemeld bij het CAK, die de hun 20 procent hogere premie int. Deze boete wort ook wel de bestuursrechtelijke premie genoemd. Ongeveer 170.000 Nederlanders staan op dit moment te boek als wanbetaler.
Grotere schulden
Het doel van de wanbetalersregeling is dat mensen betaalachterstanden vermijden, maar volgens gemeenten schiet het zijn doel voorbij. Mensen die wanbetalers van de zorgpremie zijn, hebben veelal weinig te besteden. Juist door die bestuursrechtelijke premie hebben ze nóg minder te besteden en lopen hun schulden soms zelfs op. Gemeenten willen op hun beurt goede schuldhulp verlenen, maar ervaren belemmeringen door de boete. VNG is blij dat er actie tegen wordt ondernomen door het bedrag te verlagen, maar zou de hele premie het liefst geschrapt zien.
Lees ook: 'Minima bezuinigen eerst op de zorgverzekering'
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky