Overstappen van zorgverzekering is voor de meeste mensen geen jaarlijkse bezigheid. Jammer, want voor de consument is er voldoende te kiezen. Wil je betere zorg op maat én het hele jaar door goedkoper uit zijn? Dan is het verstandig om diverse zorgverzekeringen te vergelijken. Aangezien het kiezen van de juiste verzekering of een passend zorgpakket behoorlijk complex kan zijn, helpen we je op weg met 7 tips om tot de beste zorgverzekering in het nieuwe jaar te komen.
1. Welke zorg denk je nodig te hebben
Is je zorgvraag gedurende het jaar veranderd? Dit heeft mogelijk gevolgen voor je verzekering in het nieuwe jaar. Een bezoek aan de tandarts of dokter in 2019 kan de invulling in 2020 bepalen. Moet je bijvoorbeeld een duurdere ingreep laten uitvoeren in 2020, dan is een aanvullende verzekering doorgaans voordeliger dan het hele bedrag in één keer uit eigen zak te betalen. Zorgbehoeften veranderen doorlopend. Mogelijk wil je juist weer af van de aanvullende verzekering en uitsluitend gebruikmaken van de basisverzekering. Jij bepaalt wat je nodig denkt te hebben in het nieuwe jaar.
2. Keuze voor aanvullende verzekering
Een basispakket voor de zorgverzekering is vereist, terwijl een aanvullende verzekering dit niet is. De vorm van het basispakket wordt bepaald door de overheid, en deze is van jaar tot jaar anders. Zodoende kan het voorkomen dat de voor jou vereiste zorg het ene jaar wel verzekerd is, maar dit het andere jaar net buiten het basispakket valt. Welke elementen uit de zorg worden doorgaans met een aanvullende verzekering afgesloten?
- Fysiotherapie: een x-aantal behandelingen per jaar voor uiteenlopende kwetsuur
- Tandarts: het laten plaatsen van een kroon of een andere dure ingreep
- Audicien of opticien: uitzonderlijke situatie gehoor of zicht extra verzekeren
Bij bovenstaande elementen is extra verzekeren niet altijd nodig. Heb je bijvoorbeeld wel een bril, maar ontstaan geen extra problemen? Bespaar dan op deze aanvullende uitgaven.
3. Hoe zit het met de zorgtoeslag?
Zorgtoeslag ontvang je vanuit de Belastingdienst. Het doel van deze toeslag is om de zorgverzekering voor iedereen in Nederland betaalbaar te houden. Aan deze toeslag zitten dan ook diverse voorwaarden verbonden, zoals een inkomen dat niet hoger ligt dan een bepaalde grens. Nu is dat 29.562 euro per jaar voor alleenstaanden en 37.885 voor een getrouwd stel. Ook een specifiek eigen vermogen (sinds 2013) en de Nederlandse verblijfsvergunning zijn vereisten voor het ontvangen van zorgtoeslag.
Weet je niet zeker of je recht hebt op zorgtoeslag? Controleer het in ieder geval. Het vereist geen uitleg dat je de maximaal 1.188 euro per jaar niet wilt laten liggen!
4. Bepaal de zorgpolis
In Nederland kennen we drie typen polissen. De natura-, combinatie- en restitutiepolis. Verzekeraars maken jaarlijks afspraken met ziekenhuizen en overige zorgaanbieders, zoals een huisarts of opticien. Deze zogenaamde zorgcontracten worden niet standaard afgesloten, ofwel niet alle ziekenhuizen en zorgverleners krijgen standaard dit contract. Wil je weten welke polis het beste aansluit bij jouw zorgkeuze? Vergelijk dan de diverse polissen op basis van prijs en keuzevrijheid. Met een restitutiepolis kan je bijvoorbeeld terecht bij alle zorgverleners naar keuze, terwijl je met een naturapolis beperkt bent. Je moet in dat geval eerst kijken of jouw verzekering een contract heeft afgesloten met de door jou gekozen zorgverlener.
5. Vergelijk op basis van de premie
Kies je jouw zorgverzekering puur op basis van het financiële plaatje? Dan is het efficiënt om puur te vergelijken op de premie. Er zijn talloze slimme tools te vinden waarmee je eenvoudig premies tussen verzekeraars met elkaar vergelijkt. Ook bij TotaalBesparen.com vind je een handige tool om je zorgverzekering 2020 te vergelijken. Wil je in het nieuwe jaar al snel tientallen euro’s besparen op je premie? Start dan met vergelijken.
6. Het eigen risico
Het eigen risico in de zorg bepaal je helemaal zelf. Kom je vrijwel nooit in aanraking met de zorg, dan is een hoog eigen risico voordeliger voor de maandelijkse premie. Verwacht je wel een beroep te moeten doen op de zorg in het nieuwe jaar, dan is een lager eigen risico juist gunstiger. Het wettelijk verplicht eigen risico in 2020 ligt op 385 euro, evenals dit jaar dus. Hoe verder je het eigen risico verhoogt, des te groter de maandelijkse korting. Dit scheelt soms wel 25 euro!
7. Zorg altijd voor een goede dekking
Niemand komt vrijwillig in aanraking met de zorg, want het liefst blijven we natuurlijk gezond. Een goede dekking van de zorgverzekering is evenwel in alle situaties aan te raden. Aangezien je de eigen gezondheid niet altijd in de hand hebt, is een ruime polis en eventueel aanvullende verzekering nooit verkeerd. Maak een goede afweging tussen de zorg die je verwacht nodig te hebben en de besparing die je wilt bewerkstelligen. Zodoende beschik jij in 2020 over een efficiënte zorgverzekering op maat.
Dit is een webvertorial van Totaalbesparen.com.