17,5 procent van de zwangere vrouwen ziet af van diensten zoals NIPT, kraamzorg of geboortehuis om kosten te drukken. Dit blijkt uit onderzoek van platform Why’s voor aanstaande en jonge ouders in opdracht van Independer, waarbij ruim 2.800 zwangere (en net bevallen) vrouwen werden ondervraagd. Dit meldt Independer.
Veel onduidelijkheid rondom kosten
Uit het onderzoek blijkt verder dat veel vrouwen niet goed op de hoogte zijn van de kosten die bij een zwangerschap aan de orde (kunnen) komen. Zo weet 17,8 procent van de vrouwen niet dat ze zelf moeten bijbetalen als ze zonder medische indicatie bevallen in het ziekenhuis.
Eigen bijdrage voor kraamzorg
Ook over de eigen bijdrage heerst onduidelijkheid. 19,5 procent van de respondenten weet niet dat er een eigen bijdrage betaald moet worden voor kraamzorg.
Van de onderzochte vrouwen wist bijna een kwart (24 procent) niet dat ze daar een eigen bijdrage van 4,40 euro per uur voor betaalt. Met gemiddeld 49 uur kraamzorg komt dat neer op een onverwachte rekening van 215,60 euro.
Meerderheid niet op de hoogte van echo-vergoeding
Echoscopische onderzoeken die tijdens een zwangerschap plaatsvinden worden vergoed vanuit de basisverzekering zolang ze door de verloskundige als ‘nodig’ worden beoordeeld. Bij de meerderheid van de vrouwen (52,4 procent) is dit echter niet bekend.
Zo zijn velen in de veronderstelling dat echo’s vanuit de basisverzekering vergoed worden met een maximum van twee echo’s (32,9 procent van de vrouwen) of 4 echo’s (18 procent van de vrouwen).
Meer onderzoeksresultaten op www.independer.nl.
Door: Redactie Nationale Zorggids