Ondanks de toename van het aantal huisartsen, zijn er niet meer plaatsen beschikbaar gekomen voor patiënten. Inmiddels geeft bijna 70 procent van de huisartsen aan een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop te hebben ingesteld. Bij een gedeeltelijke stop worden patiënten alleen onder strikte voorwaarden geaccepteerd, bijvoorbeeld bij samenwonen of geboorte. Dit meldt Independer.
18, 3 van de 1.145 door Independer ondervraagde huisartsen heeft een volledige patiëntenstop en 50,5 procent heeft een gedeeltelijke stop op nieuwe patiënten. In Overijssel is het het lastigst om een nieuwe huisarts te vinden. Bijna 80 procent van de huisartsen in die provincie heeft een patiëntenstop, al dan niet gedeeltelijk. In Noord-Holland gaat het om 76,5 procent en in Zuid-Holland om 74 procent. De problemen zijn het grootste in kleinstedelijke gebieden, zoals Deventer en Hilversum.
Administratieve lasten
Huisartsen hebben een patiëntenstop ingesteld vanwege de toenemende administratieve lasten door de overheid en zorgverzekeraars, te lage vergoedingen, werkdruk, toename van parttime collega’s en zzp’ers zonder eigen praktijk die minder uren maken.
Independer laat weten dat zorgverzekeraars kunnen helpen bij het vinden van een huisarts in de buurt. “Ga eerst zelf op tijd zoeken naar een huisarts in de buurt die nog ruimte heet als je weet dat jouw huisarts met pensioen gaat. Datzelfde geldt natuurlijk bij een verhuizing. Maar als dat niet lukt, vraag dan aan de zorgverzekeraar om zogeheten zorgbemiddeling.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky