Verzekerden blijken geen positief beeld te hebben van de mogelijkheden om te kiezen voor een passende zorgpolis en of dat lonend is. Dit concludeert de Autoriteit Consument & Markt (AMC) op basis van een jaarlijkse steekproef onder consumenten. Wat verzekerden denken over de mogelijkheden om een passende zorgverzekering te kiezen, lijkt niet goed overeen te komen met de werkelijkheid. Daarom wilde ACM dat polissen beter vergelijkbaar en begrijpelijker worden en gaat hier werk van maken. Ook onderzoekt de ACM, samen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wat de consument kan besparen door over te stappen. Dat meldt ACM.
In vergelijking met 2017 vinden minder verzekerden dat de basisverzekeringen verschillen in prijs, vrijheid van zorgkeuze en dekking. Dit zijn aspecten waarop ze letten als ze een polis kiezen. Ruim de helft van de consumenten oriënteert zich niet op een andere zorgverzekering, zo blijkt eveneens uit de Zorgmonitor van ACM. Een meerderheid heeft geen idee hoeveel ze jaarlijks zouden kunnen besparen door over te stappen. Bovendien denken mensen meer tijd kwijt te zijn aan het vergelijken van zorgverzekeringen dan ze bereid zijn hieraan te besteden.
Samen met de NZa onderzoekt de ACM momenteel of er in 2017 en 2018 echt minder verschillen waren tussen polissen dan in 2016 en of verzekerden zich voldoende bewust zijn van goedkopere, vergelijkbare alternatieven. Eerdere voorlopige resultaten lieten zien dat veel consumentengeld kunnen besparen bij een overstap naar een bijna gelijk, maar goedkoper alternatief.
Om verzekerden bij een overstap te helpen, neemt de ACM zelf stappen om de vergelijkbaarheid tussen polissen te vergroten. Volgens de ACM kan de zorgverzekeringskaart helpen bij de oriëntatie. Deze kaart zet namelijk de belangrijkste kenmerken van de polis op een rijtje. De ACM wil er samen met andere marktpartijen voor zorgen dat het voor de potentiële overstapper makkelijker wordt om deze informatie te vinden, te begrijpen en te vergelijken. Via haar loket ConsuWijzer zal de ACM mensen hierbij helpen.
Door: Redactie Nationale Zorggids