Bij het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) zijn in 2016 meer meldingen van mogelijke fraude binnengekomen dan in het jaar ervoor. De signalen werden onder andere door zorgverzekeraars en patiënten gemeld bij het IKZ, wat een samenwerkingsverband is tussen zorgverzekeraars, toezichthouders en opsporingsdiensten. Vorig jaar ging het om 447 meldingen, in 2015 waren dit er 428. Dit meldt Skipr.
Het aantal meldingen over vermoedelijke fraude in de mondzorgsector is gestegen. Mogelijk komt dat door de aandacht van de media over de te hoge tarieven die tandartsen doorrekenen aan de patiënten. Mensen werden gevraagd om hun rekening zelf te controleren, omdat er regelmatig te hoge kosten voor materialen en technieken werden gedeclareerd. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet op dit moment onderzoek naar de vermoedens van te hoge kosten.
In de medisch-specialistische zorg en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) blijkt ook sprake te zijn van signalen van fraude. Het aantal meldingen steeg tot 86 in 2016, terwijl dat een jaar eerder slechts 59 was. Voor het persoonsgebonden budget (pgb) geldt juist dat er minder meldingen zijn binnengekomen. De meldingen die wel binnenkwamen, waren onder andere afkomstig van gemeenten. Ook zou er vaak sprake zijn van ‘upcoding’. Daarbij wordt de zorgbehoefte van de cliënt bewust hoger vastgesteld dan in de praktijk noodzakelijk is. Hierdoor kan de zorgverlener duurdere handelingen declareren dan wat feitelijk verleend is. In 176 gevallen was sprake van mogelijke fraude middels upcoding.
Het IKZ stelt dat het aantal meldingen van fraude niet betekent dat er in alle gevallen ook daadwerkelijk sprake is van onjuiste vergoedingen. In de rapportage ‘Signalen Zorgfraude 2016’ is ook niet meegenomen in welke gevallen ook daadwerkelijk gefraudeerd is. Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid heeft de rapportage naar de Tweede Kamer gestuurd.
Door: Redactie Nationale Zorggids