Meer dan de helft van de mensen met een grote zorgbehoefte heeft een gemeentepolis. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 300 gemeenten. De gemeentelijke zorgverzekering is een collectieve verzekering voor mensen met een laag inkomen. Dat meldt Ieder(in).
Op gemeentelijk niveau zijn er duidelijke verschillen. Zo zijn er gemeenten waar slechts 20 procent van de minima een collectieve zorgverzekering heeft, maar zijn er ook gemeenten waar ruim 70 procent deze zorgverzekering heeft afgesloten, zo blijkt uit een nieuwe factsheet van Ieder(in).
Het aantal mensen dat kiest voor een basispakket inclusief vergoeding voor het eigen bijdrage en eigen risico neemt bij bijna alle verzekeraars toe. Bij DSW en Zilveren Kruis is tevens het aantal minima met enkel de basisvariant toegenomen.
Iedere gemeente bepaalt zelf hoeveel van de premie zij betalen. Ieder(in) noemt het wenselijk dat gemeenten een ruime bijdrage leveren, zodat de zorgpolis daadwerkelijk toegankelijk en betaalbaar wordt voor minima. Steeds meer gemeenten betalen een bijdrage van meer dan 40 euro. Gemiddeld genomen geven zij een jaarlijkse bijdrage van 370 euro per persoon.
Door: Redactie Nationale Zorggids