Normal_geld_medicijnen_medicatie

Volgens minister Schippers hebben zorgverzekeraars nog voldoende reserves om deze in te zetten tegen premiestijgingen. Diverse zorgverzekeraars laten weten dat dit niet het geval is. De bodem is in zicht. Dat melden RTL Nieuws en Algemeen Dagblad.

Schippers gaat ervan uit dat zorgverzekeraars nog 2 miljard euro kunnen uitrekken voor het in toom houden van de zorgpremies. Een woordvoerder van Zilveren Kruis laat weten dat dit niet het geval is. “De solvabiliteit, de mate waarin we aan onze verplichtingen kunnen voldoen, was begin dit jaar 151 procent voor alle zorgverzekeraars samen. De ondergrens die we moeten hanteren van de toezichthouder, De Nederlandsche bank, is 120 procent”, aldus de woordvoerder. Als de zorgverzekeraars 2 miljard uit hun reserves halen, zakken zij door de ondergrens.

Hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot ziet dit ook niet als oplossing voor de zorgverzekeraars. De reserves waren vorig jaar al minimaal, die zijn dit jaar niet meer gestegen. Groot denkt dat Nederlanders eraan moeten wennen dat de premies hard zullen stijgen. Voorheen kon Nederland profiteren van dalende medicijnprijzen, de bevroren lonen in de zorgsector en de reserves van de zorgverzekeraars, maar die voordelen zijn allemaal niet meer van toepassing.

Dit jaar is de premiestijging vooral te wijten aan de wijkverpleging, deze kost 2 miljard euro. Sinds vorig jaar wordt de wijkverpleging betaald vanuit de basisverzekering, maar voorheen ging dat via de AWBZ. Vorig jaar steeg de zorgpremie niet ineens heel hard omdat de wijkverpleging geleidelijk wordt betaald via een rijksbijdrage, waarmee de overheid zorgverzekeraars jaarlijks een deel betalen. Ook komt de premiestijging door duurdere medicijnen en een uitgebreider basispakket. 

Door: Redactie Nationale Zorggids