Zorgverzekeraars Nederland (ZN) reageert verbaasd op de reactie van ActiZ over het terugvorderen van de budgetoverschrijdingen voor wijkverpleging. Brancheorganisatie ActiZ reageerde woedend, want juist de zorgverzekeraars zouden de zorg niet goed hebben ingekocht. Zorgaanbieders die tijdig aan de bel hebben getrokken bij eventuele overschrijding, zouden in feite gestraft worden als zorgverzekeraars de contractafspraken niet na zouden komen, zo meldt ZN.
“Het gaat ons in de eerste plaats om het principe: het mag niet lonend zijn om eenzijdig contractafspraken naast je neer te leggen. Hiermee zou ook de zorginkooprol van de zorgverzekeraar uitgehold worden”, zegt ZN-directeur Zorg Marianne Lensink.
Volgens ZN krijgen zorgaanbieders die aanvullende afspraken hebben gemaakt geen rekening, want zij hebben rekening gehouden met een eventuele onvoorziene zorgvraag. Zorgaanbieders die zich niet aan het contract hebben gehouden krijgen echter nader bericht van de zorgverzekeraars. ZN haalt een passage aan uit de contracten voor wijkverpleging waarin staat dat partijen samen een budgetplafond hebben afgesproken. Indien deze overschreden wordt spreken de zorgverzekeraars en zorgaanbieder af hoe het te veel betaalde bedrag terugbetaald wordt. De zorgverzekeraars geven enkel invulling aan het gezamenlijk overeengekomen contract.
ZN benadrukt dat er geen zichtbare relatie is tussen de terugvordering en de genoemde onderuitputting (waarbij er minder geld wordt uitgegeven dan ervoor was begroot) op landelijk niveau. Of er daadwerkelijk sprake is van onderuitputting moet nog blijken.
Door: Redactie Nationale Zorggids