Normal_bureaucratie_medisch_zorg_administratie_rekening

In Nederland zijn er 67 gemeenten die niet samenwerken met de grootst vertegenwoordigde zorgverzekeraars van het land. Chronisch zieken en gehandicapten met een laag inkomen kunnen daardoor vaak niet participeren in de gemeentelijke collectieve zorgverzekering voor minima. Ze worden verplicht om over te stappen als ze hieraan willen deelnemen. Dat meldt het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.). 

Twintig van de 67 eerdergenoemde gemeenten bieden slechts één collectief pakket aan. Dit zorgt er voor dat de keuzemogelijkheden voor de chronisch zieken en gehandicapten met een laag inkomen minimaal zijn. “We hebben het hier over een kwetsbare groep met elk een uitgebreide en uniek zorgvraag, en daar wringt de schoen. De 'one size fits all' aanpak die verschillende gemeenten hanteren schrikt veel chronisch zieken en gehandicapten af. Dat zij hierbij ook de broodnodige compensaties mislopen wanneer zij weigeren over te stappen, komt bijzonder onwenselijk op mij over”, zegt Z.I.C.-woordvoerder Simon den Hollander.

Per 1 januari verdwenen twee regelingen, namelijk de wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (wtcg) en de compensatie eigen risico (cer). Om de benadeelden tegemoet te komen besloten veel gemeenten de financiële compensatie die zij misliepen te verwerken in de gemeentelijke collectieve zorgverzekering voor minima. Maar in diverse gemeenten kunnen ze alleen aanspraak maken op deze compensatie als ze daadwerkelijk deelnemen aan de collectieve zorgverzekering van de betreffende gemeente.

©Nationale Zorggids