De budgetpolis neemt af aan populariteit. Deskundigen en zorgverleners hebben de laatste tijd flink gewaarschuwd voor de risico's van de budget zorgverzekering. Mensen besparen op een andere manier op hun premie, door middel van een hoger eigen risico. Dat meldt Trouw.
De budgetpolis heeft een lagere maandpremie, maar leidt soms tot onverwachte extra kosten. Het kan zijn dat bepaalde zorg niet volledig wordt vergoed, waardoor er bijbetaald moet worden. Uit cijfers van vergelijkingssite Pricewise blijkt dat vorig jaar in de overstapperiode een kwart van de overstappers voor een budgetpolis koos, dit jaar was dat slechts 12 procent. Hans de Kok van Pricewise denkt verzekeraars deze budgetvorm minder aantrekkelijk hebben gemaakt. “De premie ligt niet veel lager. En er worden minder budgetpolissen aangeboden”, zegt De Kok. Independer, concurrent van Pricewise, constateert nog geen daling, maar ziet wel dat de groei van de budgetverzekering is gestopt.
Ook kiezen overstappers steeds minder voor de restitutiepolis, de duurste variant onder de zorgverzekeringen. Hierbij is de klant verzekerd van zorg bij alle zorgaanbieders. Grote verzekeraars als Zilveren Kruis en VGZ merken ook dat er een afname is in het aantal restitutiepolissen. Deze daling komt met name ten goede aan de naturapolis waarbij de cliënt bijna overal terecht kan. Indien dat niet het geval is, moet de verzekeraar achteraf een groot deel vergoeden.
Beide prijsvergelijkingssites merken op dat veel overstappers voor een vrijwillig eigen risico kiezen. Drie op de tien overstappers heeft dit jaar voor een hoger eigen risico gekozen, dit komt neer op bijna negenhonderd euro. “Wij waarschuwen daar wel tegen: wie onverwacht zorg nodig heeft en geen geld op de bank, komt voor een nare verrassing te staan”, aldus De Kok.
©Nationale Zorggids