Normal_copyright_stockfreeimages_medicijnen_pillen_medicatie

Er is nog geen duidelijkheid over de vergoedingen van 400 speciaal bereide medicijnen. Deze medicijnen zouden vanaf 1 maart niet meer vergoed worden, omdat ze volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) niet bewezen effectief zouden zijn. Nadat er veel kritiek op dit besluit kwam, besloten zorgverzekeraars, patiëntenfederatie NPCF en zorgverleners na overleg om de medicijnen in ieder geval tot en met 31 mei te vergoeden.

De organisaties maakten eind maart bekend dat ze in de tussenliggende periode gaan overleggen over de definitieve vergoedingen van deze medicijnen. Maar de organisaties hebben tot op de dag van vandaag nog niets bekend gemaakt.

Minister Schippers liet in maart weten dat zij vindt dat zorgverzekeraars onvoldoende hebben overlegd met apotheekhouders en gebruikers van de 400 medicijnen. Zij schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat de patiënten zijn overvallen door het besluit en dat ze ZN erop heeft aangesproken. De apotheekhouders en gebruikers werden op 25 februari op de hoogte van het besluit gesteld dat de apotheekbereidingen vanaf 1 maart niet meer vergoed werden. Schippers vond daarnaast dat er situaties zijn waarin een geschrapte medicatie wel de juiste is voor een individuele patiënt. “Verzekeraars hebben hun besluit laat en eenzijdig gecommuniceerd”, schreef ze.

Het gaat veelal om geneesmiddelen voor kwetsbare mensen, zoals kinderen en terminale patiënten die een speciale vorm of dosering nodig hebben. Directeur Tinke van apothekersorganisatie KNMP zegt dat een groot deel van de bereidingen wel wetenschappelijk bewezen effectief zijn. “Daarbij is de toepassing gebaseerd op de richtlijnen van huisartsen, kinderartsen, dermatologen en van apothekers zelf. Het is merkwaardig dat verzekeraars deze richtlijnen van de medische professionals overrulen”, zegt hij.

Gebruikers leken onverwacht in de problemen te komen door het besluit van ZN. In sommige gevallen zou het gaan om een tegenvaller van enkele honderden euro's per maand.

© Nationale Zorggids