Normal_zwanger__zwangerschap__echo

De verloskunde in Twente ervaart problemen door het aanhoudende personeelstekort. Maar ook het toenemende aantal geboortes zorgt ervoor dat Zwanger & Zo uit Nijverdal per direct moesten stoppen met een aantal activiteiten. Dit meldt de Stentor.

Eigenaar Frank Bekke van Zwanger & Zo zegt dat dit de enige optie was. “Iedereen in deze sector staat met de rug tegen de muur.” Door het personeelstekort en de toenemende druk op het bestaande personeel is het bedrijf gestopt met het maken van twintigwekenecho’s, pretecho’s en een maandelijkse voorlichtingsavond in de gemeente Hellendoorn.

Crisis

Bekke verteld dat alle aandacht gericht moet worden op de bevallingen, spreekuren en kraamvisites. Doordat één van de verpleegkundige in dienst wegviel werd de druk nog hoger. Om het andere personeel niet onder nog meer druk te zetten werd besloten om de werkzaamheden afteschalen.

Toenemende druk

De gevolgen rondom het personeelstekort in de zorg spelen al een tijd. Ook neemt de vraag naar geboortezorg toe door het aantal kinderen die geboren worden na de coronaperiode. In Twente lijkt er zelfs sprake van een babyboom. Volgens Tanja Traag van het CBS is er pas dit jaar en in 2024 een geboortepiek, omdat veel mensen in coronatijd kozen voor gezinsuitbreiding.

De verloskundige ziet de situatie somber in. “Er hoeft niet veel te gebeuren, en daar ben ik oprecht bang voor als er meer collega's uitvallen, dan komt de continuïteit in gevaar. Dat is nu nog niet aan de orde, maar de drukke zomer komt er nog aan.”

Back-up plan

De gestopte behandelingen worden voor een deel overgenomen door Echocentrum Rijssen. Ook heeft Bekke een noodplan voor de verloskunde in Hellendoorn en daaromheen als er nog meer problemen komen met het personeel. Dan hebben zwangere vrouwen geen vrije keuze meer in hun behandelplan.

Bekke: “Dan ga je naar een situatie toe met één centrale verloskundigenpost. Vrouwen mogen dan niet langer thuis bevallen, maar alleen op een centrale plek zodat je in ieder geval zorg kunt krijgen. Veiligheid gaat in dat geval boven de vrije keuze. Maar dat is toch wel de laatste stap die je wilt zetten, omdat een bevalling zoiets persoonlijks is.”

Volgens de verloskundige zijn de problemen te wijten aan de hoge werkdruk, 24-uursdiensten, verplichte scholingen en magere betalingen. Daarnaast gelooft hij dat er geen snelle oplossing is. “Maar wil je de sector gezond maken, dan moet je eerst zorgen dat er fatsoenlijk betaald wordt. Op deze manier bloedt het dood. En dat vind ik ontzettend pijnlijk en ernstig om te constateren.”

Door: Nationale Zorggids