Normal_infuus__chemo

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer de loonsverhoging in de zorg, de vader die zijn dochter doodstak, bezuinigingen in de ouderenzorg en een gestaakte behandeling van een vrouw met slokdarmkanker in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: 1,6 miljard van extra geld voor ouderenzorg is volgens CPB wegbezuinigd

Het Centraal Planbureau (CPB) is tijdens onderzoek naar kabinetsmaatregelen voor de ouderenzorg gestuit op bezuinigingen die niet in het regeerakkoord staan. Van de 2,7 miljard euro extra die naar de ouderenzorg zou gaan, is 1,6 miljard euro geleidelijk wegbezuinigd.

Dinsdag: loonsverhoging zorg mogelijk met minder personeel

Als de ziekenhuizen erin slagen om met minder mensen hetzelfde werk te doen, kunnen de medewerkers het geld krijgen waarvoor ze eind deze week willen staken. Dat zeggen onderzoekers van ABN AMRO.

Woensdag: vader die zes maanden oude dochter doodstak heeft schizofrenie

De man die ervan wordt verdacht zijn babydochter van nog geen zes maanden oud te hebben doodgestoken, heeft volgens een psycholoog en psychiater schizofrenie. Daarom zou hij tbs opgelegd moeten krijgen. Inmiddels heeft de 23-jarige Rotterdammer Ruud S. zijn daad bekend

Donderdag: behandeling van vrouw met slokdarmkanker in Duits ziekenhuis plots stopgezet

Vlak voor haar tweede chemobehandeling in het Helios-ziekenhuis in Duitsland, krijgt de zieke Karen Niessen te horen dat de behandeling niet wordt vergoed. In Nederland kan Niessen, die slokdarmkanker heeft, niet meer geholpen worden. Daarom is ze uitgeweken naar het Duitse Krefeld. Volgens zorgverzekeraar ONVZ heeft het met het Duitse ziekenhuis voor een beperkt aantal behandelingen afgesproken dat het vooraf toestemming vraagt. En dat zou Helios in dit geval niet hebben gedaan.

Vrijdag: tekort aan diabetesmedicijn Ozempic dat rondgaat op social media als afslankmiddel

Wereldwijd is er een tekort aan het diabetesmedicijn Ozempic en dat zal nog de rest van het jaar aanhouden, zo schrijft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het tekort is ontstaan omdat de vraag naar het medicijn snel gestegen is. Het medicijn wordt ook wel gebruikt als afslankmiddel en gaat als zodanig ook rond op sociale media. Het kan gevaarlijk zijn voor mensen met diabetes als zij Ozempic niet kunnen krijgen.

Door: Nationale Zorggids